Enorme toename in vraag naar hout- en pelletkachels

20-11-2021 LEMMER – Pelletkachels kennen een groetere afname dan vorig jaar. De verkoop is bij sommige winkels met 70 procent gestegen. Houtkachels verkopen gemiddeld 25 procent beter. De voornaamste reden is de toenemende gas prijs. Daarnaast wordt gezelligheid ook veel genoemd als reden om een kachel aan te schaffen.

Wie niet blij zijn met de toename is Stichting Houtrook Vrij. Die geven aan dat bij de verbranding fijnstof vrij komt wat weer slecht is voor de gezondheid. Uit onderzoek van het RIVM bleek al eerder dat kachels en haarden voor 23 procent verantwoordelijk zijn van alle fijnstofuitstoot.

De meeste uitstoot komt van oude kachels en open haarden. Die zijn niet zo doorontwikkeld als de kachels van tegenwoordig. Als je die zou vervangen zou het wel eens 5 tot 10 maal kunnen schelen door de betere verbranding. Als die kachels zouden worden vervangen zou dat behoorlijk schelen.

Wanneer men een houtkachel aanschaft kun je er vanuit gaan dat ze deze voor een langere periode gaan gebruiken. Ook als de gasprijzen dalen zal het gebruik dus aanhouden. De pelletkachels nog het minst vervuilend van alle houtgestookte kachels. Enkele jaren geleden werden die zelfs nog gesubsidieerd omdat ze werden gezien als duurzame, kleine biomassacentrales.