Fraude voor sociale huurwoning

20-08-2021 LEMMER – Steeds meer blijkt dat het systeem voor het toewijzen van sociale huurwoningen niet waterdicht is. Mensen die meer verdienen dan als ze opgeven komen daardoor toch in aanmerking voor een woning. Dit is aan het licht gekomen naar aanleiding van een onderzoek door de Autoriteit woningcorporaties (Aw).

Omdat er op dit moment weinig woningen beschikbaar zijn proberen mensen door fraude toch aan een huis te komen. Woning coöperaties treden over het algemeen goed op tegen de misstanden maar kunnen niet altijd voorkomen dat er toch op basis van onjuiste wijze woningen toe worden gewezen. Medewerkers van woningcorporaties laten weten dat ze vaak verkeerde informatie van woningzoekenden krijgen toegestuurd en dat ze soms zelfs met valsheid in geschrifte te maken krijgen.

Indien men een inkomen heeft van maximaal 40.000 euro per jaar komt men in aanmerking voor een sociale huurwoning. De vraag naar sociale woningen is echter groter dan het aanbod. Binnen de gemeente De Fryske Marren is de gemiddelde wachttijd voor een sociale woning 4,5 jaar.