Friesland kent minst aantal ongevallen in verkeer

12-10-2021 LEMMER – In Friesland zijn waren er afgelopen jaar gemiddeld 4,8 verkeersongevallen per 1000 inwoners. In Nederland werden er echter 5,9 verkeersongevallen geregistreerd. De provincie is hiermee het meest verkeersveilig van Nederland, want nergens is het aantal geregistreerde incidenten zo laag. De meest verkeersveilige gemeente is het autoluwe Schiermonnikoog: hier gebeurde zelfs geen enkel ongeval waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. Dit en meer blijkt uit een analyse van een verzekeringsmaatschappij op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Meest verkeersveilige gemeenten van Friesland
Na Schiermonnikoog is het Waddeneiland Ameland het meest verkeersveilig in Friesland. Hier werden vorig jaar 2,9 verkeersongevallen geregistreerd per 1.000 inwoners. Ook in Dantumadiel (3,2), Achtkarspelen (3,5) en Noardeast-Fryslân (3,6) gebeurde per 1.000 inwoners relatief weinig ongelukken in het verkeer.  In Opsterland liepen verkeersdeelnemers het meeste risico. Hier werden vorig jaar 6,5 ongelukken geregistreerd per 1.000 inwoners. 

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.