Friesland niet op koers voor beoogde vaccinatiegraad

07-01-2021 LEMMER – Een woordvoerder van de GGD Friesland heeft laten weten dat vooralsnog er te weinig afspraken zijn gemaakt voor de boostrprik om het streven te halen. De bereidheid voor een boosterprik lijtk af te nemen. Dat zou ook te maken hebben met de bereikbaarheid van de priklocaties die voor sommige mensen ver uit elkaar liggen.

Sinds deze week kunnen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder een afspraak maken voor een boostervaccin. Op dit moment wordt er nog maar in een enkele leeftijdsgroep een opkomst van 80 procent gehaald. Het streven is 90 procent. Wiol Friesland op de 80 procent komen moeten er nog 124.000 prikken worden gezet. De komende weken staan slechts 31.000 ingepland.

Volgens gedragsonderzoek van het RIVM is de bereidheid om een oppepprik te nemen het grootst onder zeventigplussers en het kleinst onder mensen jonger dan 25 jaar. Hoe het in andere regio’s is verschilt per uur. GGD Hollands Midden laat weten dat er in die regio nog ruim een half miljoen prikken gezet moeten worden om een vaccinatiegraad van 80 procent te halen. De komende dagen staan er ruim tienduizend boosterafspraken per dag gepland.