Fryske Gea vraagt om voorzichtigheid

12-02-2021 JOURE – Het is prachtig winters wit om ons heen. Ben je van plan om naar buiten te gaan om te wandelen of te schaatsen? Onze gebieden zijn open om te genieten. Houd rekening met elkaar, denk aan de risico’s op natuurijs, maar houd ook rekening met kwetsbare dieren die verstopt zitten in het riet.

Kwetsbare dieren in het riet
De natuur ziet er prachtig uit in deze winterse wereld. Dan is het heerlijk om naar te buiten te gaan. Dat snappen wij, we hebben de natuur nodig. Maar de natuur heeft ons ook nodig! Dieren kunnen het lastig hebben in deze tijd. Sommige dieren houden een winterslaap, maar er zijn ook dieren die nu extra hard moeten zoeken naar voedsel. Zoals (water)vogels die voedsel zoeken in het minder snel dichtvriezende water tussen het riet. Blijf daarom uit de buurt van rietkragen. Speciaal voor de hondenbezitters: houd de hond goed aan de lijn om dieren die in het riet zitten niet te verstoren.

Schaatsen
Schaatsen op natuurijs is op eigen risico. Houd je aan de toegangsregels van het natuurgebied en neem je spullen, ook afval weer mee terug naar huis. Blijf op de paden als je het ijs wilt bereiken. Ga niet in de rietkragen zitten om je schaatsen onder te binden.