Helder en koud, af en toe wat sluierwolken

13-02-2021 LEMMER – Op de meeste plaatsen is het helder en af en toe komt wat sluierbewolking voor, vooral in het westen van het land. Onder een heldere hemel koelt het snel af en in de nacht vriest het op grote schaal matig tot streng. Morgen schijnt de zon, maar het wordt wel 1-6 graden boven nul. Maandag is kans op gladheid door ijzel. De dagen daarna verdwijnt het koude winterweer en wordt het duidelijk zachter. Volgend weekend kan het 10-14 graden worden.

Vanavond komt vooral in de westelijke helft van het land sluierbewolking voor. Elders is het helder en koelt het weer snel af. Rond middernacht is het -4 tot -6 graden in het westen en -7 tot lokaal -10 in het binnenland. Komende nacht is er een mix van opklaringen en sluierwolken. Het koelt uiteindelijk af naar -8 tot lokaal -13 graden. Alleen in het zuidwesten wordt het niet kouder dan -4 tot -7 graden.

Morgenochtend schijnt de zon weer volop, maar er is ook wat sluierbewolking zichtbaar. Het is overal droog en er waait een matige en op het IJsselmeer en bij de Wadden een vrij krachtige zuidoostenwind. De temperatuur loopt langzaam op en om 11 uur is het -1 in het zuidwesten tot -6 in het noordoosten.

Morgenmiddag schijnt geregeld de zon, maar vanuit het westen wordt de bewolking geleidelijk dikker. De zuidoostenwind is matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur stijgt overal tot boven nul met in het noorden maximaal 1 graad en in het midden 2-3 graden. Ten zuiden van de grote rivieren kan het 4-5 graden worden en in het zuiden van Limburg wordt het een graad of 6.

Morgenavond is het bewolkt, maar nog wel droog. De wind draait naar het zuiden en is matig en aan zee vrij krachtig. In Zeeland blijft de temperatuur iets boven nul, elders gaat het licht vriezen met minima van -1 in het westen tot -4 graden in het oosten en noordoosten. In de nacht naar maandag stijgt in het westen de kans op regen en dit kan aanleiding geven tot gladheid door ijzel.

Maandag is het bewolkt en in de ochtend trekt een gebied met regen over het land. De kans op gladheid door ijzel is groot, maar vanuit het westen stijgt het kwik geleidelijk tot boven nul. Rond het middaguur is het rond of iets boven nul in Groningen, Friesland en Drenthe en delen van Overijssel en Flevoland. Elders dooit het 2 tot 4 graden met de hoogste waarden in het zuiden en zuidwesten.

In de middag komt vooral in het oosten en noordoosten op uitgebreide schaal gladheid voor door ijzel. Elders valt regen bij positieve temperaturen. De temperatuur stijgt langzaam verder en in de avond is het van noordoost naar zuidwest 2 tot 5 graden. De wind waait uit het zuiden en is matig en aan zee vrij krachtig.

Dinsdag is het bewolkt en het regent van tijd tot tijd. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig en aan zee vrij krachtig. Na een nacht met temperaturen van 1 tot 4 graden boven nul, dooit het in de middag op veel plaatsen 7 tot 9 graden. Alleen in het noorden en noordoosten blijft het kwik met 4-6 graden iets lager.

De rest van de week overheerst de bewolking en de eerste dagen valt af en toe wat regen. Vanaf vrijdag is het meest droog en schijnt wat vaker de zon. De temperatuur stijgt woensdag naar 6-7 graden in het noorden en 10 in het zuiden. Aan het eind van de week en volgend weekend is het duidelijk warmer met maxima van 10 graden in het noorden en 14 in het zuiden.