Gasprijs nog nooit zo hoog

21-08-2021 LEMMER – De prijs voor een kubieke meter gas is nog nooit zo hoog geweest. De prijs is door de grens gegaan van 1 euro. Een van de grootste energie aanbieders heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de 1 euro gezet. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden zo’n 1.500 euro per jaar kwijt zou zijn aan stookkosten. Reden van de prijsstijging zijn de voorraden van leveranciers. Het is niet bekend of die op tijd zijn aangevuld voor de winter.

In Rusland is er minder gas beschikbaar door een storing en een nieuwe route voor de aanvoer van gas. In de VS, Azie en het Midden Oosten is er veel vraag naar gas wat de prijzen laat stijgen. Daarnaast zijn er bedrijven die nu ook grote hoeveelheden gas aan het inkopen zijn.

Bijna de helft van de consumenten heeft een variabel energiecontract, maar dat wil zeggen dat de tarieven ieder half jaar (op 1 juli en 1 januari) worden aangepast. De prijs op 1 juli lag al wel hoger, maar nog niet zo hoog als nu. Het is dus afwachten hoe dat in Januari zal zijn.

Er zijn nog wel grote verschillen tussen de tarieven van leveranciers. Tussen de duurste en de goedkoopste is dat gemiddeld op jaarbasis 225 euro voor gas. Natuurlijk hebben de meeste consumenten een contract voor zowel gas als elektriciteit. Daarom is het aan te raden alle tarieven goed naast elkaar te leggen als je nu een nieuw contract moet afsluiten.