Grijs met plaatselijk mist, geleidelijk meer zon

01-03-2021 LEMMER – Vanochtend is het grijs en plaatselijk komt mist voor. Vanuit het zuidoosten breekt op steeds meer plaatsen geleidelijk de zon door. In het noorden blijft het waarschijnlijk grotendeels bewolkt. Het wordt 7-12 graden. Morgen is het na eventueel ochtendgrijs vrij zonnig met 12-15 graden. Woensdag is er geleidelijk meer bewolking en donderdag is kans op enkele buien. Het is dan een paar graden kouder met maxima van 6-10 graden.

Vanochtend is het eerst grijs en nevelig met laaghangende bewolking. Vooral in de noordelijke helft van het land kan nog mist voorkomen, maar ook in Zeeland en Limburg komt plaatselijk mist voor. Later in de ochtend breekt vanuit het zuidoosten de zon steeds vaker door de bewolking en de mist en nevel begint geleidelijk op te lossen. In het noorden blijft de bewolking nog lang hangen en daar krijgen we de zon waarschijnlijk weinig te zien.

Vanmiddag is het op veel plaatsen zonnig. Alleen in het noorden blijft het grotendeels bewolkt. Door de bewolking blijft de temperatuur daar ook achter. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal een graad of 7 en in de stad Groningen stijgt het kwik naar 9 graden. Elders in het land warmt het sneller op door de zon. In het midden wordt het 10 graden. De hoogste temperaturen vinden we in het zuiden met maxima van een graad of 12 in delen van Brabant en Limburg. De oostenwind is zwak tot matig van kracht, waardoor de gevoelstemperatuur ondanks de zon toch een paar graden lager uitvalt.

Vanavond zijn er brede opklaringen en het koelt snel af. Plaatselijk kan nevel of een mistbank ontstaan. In het noorden is nog veel bewolking aanwezig en hier kan vannacht (dichte) mist ontstaan. In het midden en zuiden is de kans op mist kleiner en hier blijft het grotendeels helder gedurende de nacht met uitzondering van wat nevel of enkele lokale mistbanken. Onder een heldere hemel koelt het behoorlijk af en in het binnenland zakt de temperatuur richting het vriespunt en regionaal kan het tot een graadje vorst komen. In de kustgebieden blijft het 2-4 graden boven nul.

Morgenochtend is het op veel plaatsen zonnig en eventuele mistbanken lossen snel op. In het noorden kan het nog mistig of nevelig zijn, maar ook hier breekt later in de ochtend de zon steeds vaker door. Vroeg in de ochtend is het nog fris met temperaturen in het binnenland net boven het vriespunt. In de loop van de ochtend warmt het snel op door de zon en tegen de middag stijgt de temperatuur in het zuiden en zuidoosten alweer richting de dubbele cijfers. In het noorden is het dan 6-8 graden, maar als de mist nog wat langer blijft hangen kan het zomaar een paar graden koeler zijn.

Morgenmiddag is er veel ruimte voor de zon en het is vrij zacht met op veel plaatsen maxima van 12-14 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 15 graden worden. De oosten- tot zuidoostenwind is zwak tot matig van kracht. Omdat het IJsselmeer en de Waddenzee nog relatief koud zijn aan het einde van de winter, koelt de lucht met deze windrichting af boven het water. In delen van Noord-Holland, Friesland en op de Wadden wordt het hierdoor mogelijk niet warmer dan een graad of 10.

Morgenavond is het helder, maar er kunnen ook mistbanken ontstaan. In de nacht naar woensdag heeft vooral de noordoostelijke helft met laaghangende bewolking en mist te maken. Elders zijn er brede opklaringen met enkele lokale mistbanken. De minima komen uit op 1-3 graden en landinwaarts kan het mogelijk ook tot een graadje vorst komen. In Zeeland en Zuid-Limburg verloopt de nacht iets zachter met minima van 4 à 5 graden.

Woensdag is het eerst vrij zonnig en zacht met maxima van 12-15 graden. De wind is gedraaid naar het zuidwesten en vooral later op de dag is er meer bewolking aanwezig dan tijdens de afgelopen dagen. Wel blijft het zo goed als droog, maar de toename in bewolking is een aankondiging voor een verandering in het weerbeeld.

Donderdag is het grotendeels bewolkt met vooral in het zuiden en zuidoosten kans op enkele buien. De maximumtemperatuur varieert van 7 graden op de Wadden tot 10 graden in het zuidoosten.

De dagen daarna koelt het geleidelijk nog wat verder af en tijdens het weekend komen de maxima uit op 6-8 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen een aantal graden vriezen. Het blijft grotendeels droog met een mix van zon en wolken, maar er is ook kans op een enkele lokale bui. Volgende week is er meer bewolking en de kans op neerslag neemt verder toe. Het is dan licht wisselvallig met normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.