20-05-2021 LEMMER – Naast de ziekte van Lyme, moeten we inmiddels in een deel van Nederland ook aandacht hebben voor tekenencefalitis (TBE) na een tekenbeet. Het TBE-virus is in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen. Uit het nieuwste Europese overzicht blijkt dat het TBE-virus steeds vaker voorkomt. We zitten momenteel midden in het tekenseizoen. De tekenactiviteit is in grote delen van Nederland hoog tot zeer hoog.
Uit gegevens van het RIVM over de jaren 2016 tot en met 2020 blijkt dat het TBE-virus in 9 van de 24 GGD-regio’s in Nederland is aangetroffen bij teken, wild, kleine knaagdieren en mensen. Tot nu toe wordt het vooral aangetroffen op de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug en Noord-Brabant. Het is echter een kwestie van tijd voordat het virus ook in andere regio’s voorkomt. In 2016 werden voor het eerst in Nederland opgelopen TBE-besmettingen vastgesteld bij twee personen. Sindsdien wordt jaarlijks bij enkele patiënten tekenencefalitis vastgesteld. In Nederland is TBE bij mensen dus gelukkig nog zeldzaam, in tegenstelling tot veel andere gebieden in Europa.
Warmer weer
Uit de Europese studie blijkt dat 95 procent van de TBE gevallen is vastgesteld in de maanden mei tot en met november, met een piek tijdens de zomermaanden. Ook in Nederland worden tijdens de zomer de meeste tekenbeten opgelopen. “Door het warme weer zijn veel teken actief, maar misschien nog wel belangrijker is dat mensen er massaal op uit trekken als het warmer wordt. Luchtig gekleed met blote benen en blote voeten picknicken in het park, wandelen of fietsen in het bos of tuinieren. Precies daar waar teken wachten op vers bloed.”
Ander ziekteverschijnselen dan Lyme
De ziekte van Lyme herken je vaak aan een zich steeds groter wordende rode kring of vlek die na de beet door een teek ontstaat. TBE leidt soms tot op een griepje: koorts, hoofdpijn, misselijkheid. Een nare bijkomstigheid is dat het TBE-virus veel sneller overgebracht wordt, dat kan al wanneer de teek begint te drinken. Een teek heeft meer tijd nodig om de Borrelia-bacterie, die Lyme veroorzaakt, over te kunnen brengen. Een ander verschil met de ziekte van Lyme: er is geen medicijn tegen TBE. Wel is er een vaccin tegen TBE waardoor je immuun wordt voor tekenencefalitis. Op de website Hoevoorkomjetbe.nl die gesponsord is door Pfizer, vind je meer informatie.
Bescherm en check jezelf
De beste manier om tekenbeten te voorkomen is door niet met blote benen en armen het groen in te gaan. Bescherm jezelf met bedekkende kleding en met een spray of crème met DEET op plekken waar teken op je huid terecht kunnen komen. En altijd geldt: na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen. Ben je gebeten door een teek, verwijder de teek zo snel mogelijk en meldt de beet en eventuele ziekteverschijnselen op Tekenradar.nl.