Onstuimig met wolken, zon en enkele buien

21-05-2021 LEMMER – Het is onstuimig weer met wolkenvelden, zon en enkele buien. In de kustgebieden waait het hard en is kans op zware windstoten. Het wordt 14-17 graden. Ook vanavond blijft het winderig. Morgen is het bewolkt en nat. In de middag zijn er ook droge perioden waarin de zon even schijnt. Met 12 tot 14 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Zondag zijn er minder buien en wordt het een graadje warmer. Maandag neemt de buienkans opnieuw toe.

Vanochtend trekken wolkenvelden over het land en vooral in het noorden en westen is daarbij kans op een paar buien. Er zijn ook droge perioden en regionaal schijnt de zon een tijdje. Er staat een matige en in het westen (vrij) krachtige zuidwestenwind. Aan de kust gaat het hard waaien. In de kustgebieden kunnen zware windstoten voorkomen van 75-85 km/uur.

Vanmiddag is het onstuimig weer met een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In het westen en noordwesten van het land is de wind krachtig en aan de kust en op het IJsselmeer staat een harde zuidwester. In de westelijke provincies en in Friesland zijn zware windstoten mogelijk van 75-85 km/uur. In de kop van Noord-Holland en op de westelijke Wadden is kans op een stormachtige wind met windstoten van 90 km/uur. In de rest van het land vallen de windstoten mee met vooral tijdens buien kans op windvlagen van 60-70 km/uur.

Stapelwolken trekken in hoog tempo over het land en zo nu en dan schijnt even de zon. Verspreid over het land komen enkele buien voor. Het wordt ongeveer 16 graden. In het noordwesten is het 14 graden en in het zuiden en oosten kan het met wat zon 17 graden worden. Tijdens droge perioden is het prima weer.

Vanavond en komende nacht blijft het winderig met kans op buien en in het westen en noordwesten kans op zware windstoten. Ook dan komen verspreid over het land enkele buien voor. Komende nacht neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het westen vaker regenen. Het wordt niet kouder dan 9 of 10 graden.

Morgen is het in de ochtend overwegend bewolkt en regent het op veel plaatsen. Het is ook winderig met een (vrij) krachtige zuidwestenwind en aan de kust waait het hard. Later in de ochtend neemt de wind iets in kracht af en daarbij worden geen zware windstoten meer verwacht. Rond het middaguur zal het ook minder vaak regenen.

In de middag zijn er droge perioden waarin de zon even kan schijnen, afgewisseld door buien. De wind wordt westelijk en matig tot vrij krachtig. Het wordt 12 graden aan de kust tot plaatselijk 14 graden in het zuidoosten.

Zondag kunnen een paar buien ontstaan, maar er zijn ook lange droge perioden. Het wordt 13 tot 15 graden en wanneer de zon even doorbreekt is het prima weer. Er staat een matige en in het westen vrij krachtige zuidwestenwind.

Maandag is er veel bewolking met af en toe wat regen. In de middag zijn er droge perioden, maar er kunnen ook (stevige) buien met onweer ontstaan. Het wordt 13 graden op de Wadden, 14-15 graden op veel andere plaatsen en 16 graden in het zuidoosten.

De dagen daarna is het wisselvallig met dagelijks kans op buien en zo nu en dan zon. Met 13 tot lokaal 17 graden blijft het kouder dan normaal. Aan het eind van de week neemt de kans op droog weer toe en daarbij wordt het mogelijk ook iets warmer.