Horeca en cultuursector weer open

25-01-2022 LEMMER – Gister werd al bekend dat de horeca en culturele sector weer open gaan. Wel hangen daar een aantal voorwaarden aan vast. Zo moeten de ze iedere dag om 22.00 uur sluiten en moeten bezoekers een geldig coronabewijs kunnen tonen. De coronapas is geldig bij een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve test.

Voor de culturele locaties gaat er mogelijk een inloopsysteem gelden. Vanaf 20.00 uur mogen bezoekers naar binnen maar moeten ze om 22.00 uur weer buiten zijn. Vanavond zal bekend worden hoe maatregel er precies uit gaat zien.

Evenementen
Voor evenementen geldt een maximumaantal bezoekers. Binnen mogen er niet meer dan 1250 bezoekers bij een evenement toegelaten worden. Buiten gaat het om een derde van de maximumcapaciteit. Dat zou betekenen dat publiek bij voetbalwedstrijden en andere sportwedstrijden onder die voorwaarde ook weer mogelijk is. Ook dierentuinen, pretparken en andere doorstroomlocaties mogen onder deze voorwaarden weer open.

Quarantaine
Omdat het aantal besmettingen zo snel is opgelopen hebben experts opnieuw naar de regels gekeken. Zo adviseert het OMT om kinderen in de leeftijd tot en met twaalf jaar niet meer in quarantaine te laten gaan als ze geen klachten hebben. Ze moeten dan wel dagelijks een zelftest doen als ze in contact zijn geweest met een besmette persoon. Als dit niet mogelijk is kan de GGD of een arts alsnog adviseren in quarantaine te gaan.

Ook zou het beter zijn om contact met ouderen minstens tien dagen te vermijden. Het kabinet laat vanavond weten wat de precieze aanpassingen in het quarantainebeleid zullen zijn.