Energiecoach van gemeente moet helpen met besparen op je energierekening

25-01-2022 LEMMER – De meeste huishoudens gaan in 2022 meer betalen voor energie. Zeker voor gezinnen met een bescheiden inkomen kan het daardoor moeilijker worden om elke maand rond te komen. Het slimste dat je zelf kunt-
doen, is besparen op je energieverbruik. De Fryske Marren zet energiecoaches in om mensen met een laag
inkomen daarbij te helpen.

Het zal niemand ontgaan zijn: gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel gezinnen hebben daardoor JOURE – steeds meer moeite om elke maand financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Maar wist je dat je met een paar eenvoudige maatregelen tot wel 10% van je energieverbruik kunt besparen? Omgerekend gaat het om enkele tientjes per maand. Dat scheelt!

Energie besparen
Energie besparen is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Gemeente De Fryske Marren wil inwoners met een smalle beurs graag helpen om te besparen op hun energierekening. Daarom vond er in 2020 een pilot plaats in de gemeente. In deze pilot zijn tien inwoners met een bescheiden inkomen begeleid en geadviseerd door een energiecoach. Een energiecoach is een betaalde of vrijwillige specialist die veel weet van energie besparen. De pilot was een succes. Daarom zet gemeente De Fryske Marren vanaf 1 december 2021 meerdere energiecoaches in voor mensen met een laag inkomen.

Slimme tips
Hoe werkt het? De hulp van een energiecoach is gratis. Hij of zij komt bij inwoners thuis om te kijken waar er bespaarkansen liggen. De energiecoach geeft inzicht in het energieverbruik en helpt met slimme tips, simpele instructies en energiebesparende maatregelen om het dagelijkse verbruik omlaag te krijgen. Energie besparen
kan al met kleine stapjes, bijvoorbeeld door tochtstrips aan te brengen of de verwarming ’s nachts lager te zetten. Naast tips en hulp neemt de coach een aantal energiebesparende middelen mee om direct te installeren. Ledlampen bijvoorbeeld. De inwoner hoeft niet voor deze middelen te betalen, de gemeente neemt de kosten op zich.

Wil jij ook energie besparen?
Meld je aan voor een gratis bezoek van de energiecoach. Inwoners van De Fryske Marren kunnen gratis een bezoek van de energiecoach aanvragen. Meld je aan via de website van Tûk Wenjen. Heb je vragen? Bel 14 05 14 of mail naar energiecoach@defryskemarren.nl.