Huizenprijzen in Nederland stegen opnieuw harder dan Europees gemiddelde

13-07-2021 LEMMER – De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Luxemburg (+17,0 procent), Denemarken (+15,3 procent), Litouwen (+12,0 procent) en Tsjechië (+11,9 procent) de grootste stijging. Behoudens Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie.

Prijzen nieuwbouwwoningen 16,9 procent hoger in eerste kwartaal
De huizenprijsindex, waarin zowel de transactieprijzen van nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 16,9 procent hoger. Dit is de grootste stijging sinds het begin van de meting in 2015. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 10,3 procent duurder dan een jaar eerder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 20 jaar. Daarmee is de prijsstijging van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Al vijf kwartalen op rij is dat het geval.

Weer meer transacties koopwoningen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal werden 66 627 bestaande koopwoningen en 6 794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 29,2 procent en 4,2 procent meer dan een jaar eerder. De trend van 2020, toen in alle kwartalen het aantal transacties van zowel bestaande als nieuwbouwkoopwoningen groter was dan een jaar eerder, heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet.Bron: