Zuidoosten kletsnat

14-07-2021 LEMMER – In het zuidoosten valt vandaag en morgen bijzonder veel regen. Hierdoor is kans op wateroverlast en geldt in Limburg code oranje. In de westelijke helft blijft het zo goed als droog. Het wordt vandaag 18-25 graden met de hoogste temperaturen in Groningen. Morgen is het met 18-21 graden iets koeler. Vanaf vrijdag breekt een periode met droog weer aan. Vanaf zaterdag schijnt de zon daarbij flink en loopt de temperatuur regionaal op naar ruim 25 graden.

Vanmiddag zijn er nog steeds perioden met regen in het zuidoosten. Vooral in de Limburgse heuvels kan het af en toe flink doorregenen. Op verschillende plaatsen kan door de hevige regenval wateroverlast ontstaan. Ook in het oosten kan wat regen vallen. Bovendien is kans op een klap onweer. In de rest van het land blijft het zo goed als droog.

De bewolking overheerst en vooral in Limburg is het een donkergrijze dag. In het noorden en noordwesten kan af en toe een glimp van de zon op te vangen zijn. De temperatuur loopt op naar 18 graden in het zuiden en zuidwesten tot 23 graden in het noorden en oosten. In het noordoosten kan het lokaal zelfs ruim 25 graden worden als de zon wat langer schijnt.

De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het noorden tot noordwesten. Langs de westkust kan het krachtig waaien (windkracht 6). Ondanks de stevige wind voelt het benauwd aan buiten. Dat komt door de hoge luchtvochtigheid.

Vanavond neemt de regen vanuit het oosten toe. Limburg, de Achterhoek, Twente en de oostelijke delen van Drenthe en Groningen krijgen met zware regenval te maken. Deze regen houdt komende nacht aan. Ook elders in de oostelijke helft stijgt de kans op regen geleidelijk. De kans op wateroverlast is groot en ook een klap onweer is mogelijk.

De meeste regen valt in de Limburgse heuvels. Daar kan van woensdagavond 18:00 uur tot donderdagochtend 6:00 uur 100 millimeter vallen. Dit leidt tot overstromingen en mogelijk ook modderstromen. Vanwege de grote hoeveelheden regen geldt in Limburg code oranje. In het westen blijft het droog. De minima komen uit op een zwoele 16-18 graden.

Morgenochtend heeft de oostelijke helft nog steeds met regen te maken. Regionaal plenst het flink door, met wateroverlast tot gevolg. Het westen houdt het droog en in het uiterste westen kan de zon zelfs schijnen. In de rest van het land is het bewolkt.

Morgenmiddag neemt de meest hevige regenval geleidelijk af, al wordt het niet geheel droog. Met name in het oosten blijft kans op buien. Vooral in het westen breekt de zon door. De maxima komen uit op 18-21 graden en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige noordenwind.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekken over het oosten nog een paar buien. Het koelt af naar 13-15 graden. Daarmee verloopt deze nacht een stuk koeler dan de voorgaande nachten.

Vrijdag is het bijzonder natte weer voorbij. In het oosten kunnen in de ochtend nog enkele buien voorkomen, maar geleidelijk wordt het overal droog. Er zijn zonnige perioden en stapelwolken. De meeste bewolking komt in het oosten voor. Met 21 graden in de kustgebieden en 22 à 23 graden in het binnenland is het heel aangenaam zomerweer. De lucht is een stuk minder vochtig dan de dagen ervoor en dat betekent dat het niet meer zo benauwd aanvoelt. Met een matige tot vrij krachtige noordenwind is het ideaal weer om nog even lekker wat koele lucht je huis in te blazen. In het weekend wordt het namelijk flink warmer.

Zaterdag belooft een prachtige zomerdag te worden met flink wat zonneschijn. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar 21 graden in het noordwesten tot 26 in het zuidoosten. In het midden wordt het een graad of 24. Let op als je gaat zonnen, want de zonkracht is met ruim 7 erg hoog. Een lichte huid kan in 10 tot 25 minuten verbranden.

Zondag krijgen we nog zo’n mooie zomerdag. Wederom is er veel zon en er ontstaan enkele stapelwolken. Wel verloopt de dag droog. Het wordt 23-27 graden. Een begin van de zomervakantie regio Midden om naar uit te kijken dus! Wij tellen alvast met je af naar die heerlijke start van de zomervakantie!

De dagen daarna blijft het waarschijnlijk vrij zonnig en droog. Wel wordt de temperatuurverwachting onzeker en dat komt doordat Nederland zich op de grens tussen koele en warme lucht bevindt. Als we aan de koele kant terechtkomen levert dat maxima tussen 18 en 23 graden op, maar wanneer de zomerse warmte ons weet te bereiken kan het 25-30 graden worden.