Hypotheekrente wederom gezakt

03-09-2021 LEMMER – De laatste keer dat men de hypotheek zo voordelig kon afsluiten was in 2019. Dat geldt voor zowel de hypotheek rente met als zonder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een rentevaste hypotheek met NHG betaal je nu over tien jaar een rente van 1,01 procent. Over dertig jaar betaal je 1,57 procent. De verwachting is dat het niet lang meer zal duren voor de rente onder de 1 procent zakt.

Wie een hypotheek afsluit met NHG krijgt bij onverwachte omstandigheden garanties, waardoor hij toch zijn hypotheek kan blijven betalen. Omdat banken daardoor ook meer zekerheid hebben, rekenen ze hiervoor lagere rentes.

De (historisch) lage rente is een gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar ook van het beleid van centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt al sinds 2015 obligaties op van bedrijven en overheden, zodat dat geld in de economie terechtkomt. Daardoor hebben mensen meer geld om te lenen, wat de rente omlaag duwt. Die lagere rente zet mensen dan nog eens opnieuw aan om geld te lenen, wat opnieuw de rente verlaagt.

Daar komt ook bij dat mensen hun geld het voorbije jaar amper hebben kunnen uitgeven door lockdowns en reisbeperkingen. Veel mensen hebben zo meer kunnen sparen. Omdat de woningkrapte en het beleid van de centrale banken niet meteen zullen veranderen denkt men dat de hypotheekrente nog een tijd laag blijft.