HZPC past beurshandel in certificaten aan

18-12-2021 JOURE – Vanaf de beursperiode in mei 2022 wordt een nieuw handelssysteem voor de handel in certificaten van de handelscoöperatie voor aardappeltelers HZPC ingevoerd. Dit is op donderdag 16 december besloten door de coöperatieleden in de algemene ledenvergadering. De nieuwe handelswijze zorgt voor actievere handel van certificaten en voor een hogere transparantie. De handel in certificaten wordt ondergebracht bij het Captin Trading Platform.

De verantwoordelijkheid van de handel en geldstromen ligt vanaf nu bij het bedrijf Captin en niet meer bij de Vereniging HZPC. Twee keer per jaar konden certificaathouders certificaten kopen of verkopen en was er per periode één handelsmoment. Via het nieuwe platform blijft dit tweemaal per jaar, maar is de handelsperiode 14 dagen en zijn er vele handelsmomenten mogelijk. De koers kan bewegen gedurende die 14 dagen.

Het Captin Trading Platform maakt een actievere handel mogelijk. Als een van HZPC’s certificaathouders certificaten wil kopen of verkopen voor een bepaalde prijs, maakt deze certificaathouder dat kenbaar en kan een ander direct reageren. Bij reactie komt een deal tot stand. Daarna kan die certificaathouder direct een volgende transactie inzetten. Daarmee wordt vraag en aanbod actief bij elkaar gebracht. Voor iedereen is vraag en aanbod zichtbaar, evenals de gerealiseerde prijzen. De beurs wordt daardoor transparanter.

HZPC heeft 783.725 aandelen uitgegeven. Deze zijn voor 100% in het bezit van de Vereniging HZPC. De vereniging heeft 783.725 certificaten van aandelen uitgegeven. De certificaten zijn verdeeld onder meer dan 1800 certificaathouders. Dat zijn telers en oud-telers, kwekers en medewerkers van HZPC. Zij kunnen certificaten van aandelen kopen of verkopen. Speciaal voor HZPC’s telers is het Connecting Growers programma opgezet. Ieder jaar koopt HZPC certificaten aan en worden deze geschonken aan  telers in de Europese Unie.