Jant Pasveer wint voorleeswedstrijd

10-03-2021 LEMMER – Jant Pasveer uit groep 7 van de Dr. G.A. Wumkesskoalle uit Joure heeft de halve finale van de voorleeswedstrijd gewonnen. Met een spannend fragment uit het boek Jonge Vlieger wint zij een plaatsje in de provinciale finale, die in mei gehouden wordt.

Elf schoolkampioenen van verschillende basisscholen in de Fryske Marren namen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Dit keer niet in de bibliotheek, maar online met een door hen zelf opgenomen voorleesfilmpje dat door de jury zorgvuldig bekeken is. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het kijken in de camera telde mee. Anouk de Jong van De Wynbrekker uit Oosterzee werd tweede en de derde plaats was voor Lieke van den Meerschaut van de Spoarsiker uit Echternerbrug.

Leesconsulent Djûke Elzinga van Bibliotheken Mar en Fean nam via Teams contact op met groep 7 van de Wumkesskoalle en bracht live in de klas het nieuws over aan een hoogst verbaasde Jant;
“Echt? Heb ik gewonnen?”

De jury was erg te spreken over het voorleesfragment van Jant; ‘Ze neemt haar luisteraars helemaal mee in het verhaal en het is fijn om naar haar te luisteren’ luidde het commentaar. Er is een compilatiefilmpje van de voorleeswedstrijd gemaakt, die samen met de bekendmaking van de winnaars te zien is op het YouTube kanaal en de Facebookpagina van Bibliotheken Mar en Fean.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken en wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon. Het is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder.