Kinderrechters gaan onderzoek doen naar uithuisplaatsingen bij toeslagenaffaire

26-10-2021 LEMMER – Er zal gaan worden onderzocht hoe de rechters in het algemeen hebben gehandeld tijdens de toeslagenaffaire. Dit onderzoek komt voort uit een oproep van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag waarbij er aan familie- en jeugdrechters wordt gevraagd kritisch te kijken naar de uitspraken die er zijn gedaan.

Uit het onderzoek moet naar voren komen of er te weinig aandacht is geweest voor de belangen van burgers. Er wordt nu landelijk onderzoek gedaan naar ‘kwetsbare zaken’ en de risico’s die erbij komen kijken. Ook is er al eerder geconcludeerd dat rechters de belastingdienst meer vertrouwden dan de inwoners welke tot schrijnende voorvallen hebben geleid.

Volgens het CBS zou er tussen 2015 en 2020 in totaal ruim 1100 kinderen uit huis zijn geplaatst die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Het onderzoek was dan wel op de ouders gericht echter is het niet duidelijk of zij uit zijn geplaatst door de financiële problemen of dat er een ander reden ten grondslag lag.