Kleine bierbrouwers balen flink van accijnsverhoging

11-10-2021 LEMMER – Als het aan het kabinet ligt, moeten kleine bierbrouwerijen net zoveel accijns gaan betalen als de grote spelers in de biersector. Dat betekent: (nog) meer aftikken voor een lokaal gebrouwen biertje. Amsterdamse brouwerijen reageren aangeslagen.

Lange tijd hoefden kleine bierbrouwers minder accijns te betalen dan biergiganten zoals Heineken en Grolsch. Maar demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief wil dat voordeel afschaffen. Als zijn wetsvoorstel doorgang vindt, moeten vanaf 2023 zowel grote als kleine brouwerijen evenveel accijns betalen.

Bovendien wordt de hoogte van de accijnzen binnenkort vastgesteld aan de hand van het alcoholpercentage in het bier. Omdat kleine brouwers het juist moeten hebben van hun brede aanbod, met oon vele sterke biren, zullen zij van deze maatregel extra de dupe zijn.

Brouwersbranchevereniging Craft schat dat de accijnzen voor kleine brouwers gemiddeld stijgen tot wel 25%. Er wordt geschat dat de prijzen voor biertjes die sterker zijn dan pils, in de winkels met zo’n 30 à 40 cent zullen stijgen. In de horeca kan de prijsstijging zelfs oplopen tot een euro. Branchevereniging Craft heeft een petitie online gezet, die inmiddels al meer dan achtduizend keer is ondertekend.