Koeler – wolken, buien en zon wisselen elkaar af

06-08-2021 LEMMER – Enkele lichte buien trekken richting het noordoosten over het land. Daarachter is het tijdelijk droog met enkele opklaringen, maar in de loop van de dag komen opnieuw buien tot ontwikkeling. Tijdens droge momenten met wat ruimte voor de zon wordt het 20-22 graden. Er staat een stevige zuidwestenwind. Tijdens het weekend blijven we te maken houden met een wisselvallig en koel weertype. Vooral op zondag vallen stevige buien en waait het flink.

Vanochtend trekt een gebied met enkele lichte buien ons land naar het noordoosten. Daarachter is het tijdelijk droger met naast wolkenvelden ook ruimte voor wat zonneschijn. In de loop van de ochtend trekken vanuit het zuidwesten een aantal nieuwe buien over het land. Niet overal komt het tot een bui en tijdens droge momenten wisselen zon en wolkenvelden af. De zuidwestenwind blaast daarbij stevig door. Boven land is de wind overwegend matig van kracht. In de kustgebieden van Zeeland tot de Waddeneilanden en ook rond het IJsselmeer staat een vrij krachtige tot krachtige wind, 5-6 Bft.

Vanmiddag staat het weerbeeld opnieuw in het teken van wisselvalligheid. Verspreid over het land komen buien tot ontwikkeling en met de wind trekken deze grofweg van zuidwest naar noordoost. Sommige buien kunnen fel uitpakken en met name in het noorden is kans op een klap onweer. Met 20 graden in Den Helder tot 22 graden in Maastricht is het koel voor de tijd van het jaar. Tijdens zonnige momenten tussen de buien door kan het lokaal misschien nog een graadje warmer worden. Begin augustus zijn waarden richting 25 graden gemiddeld. Later op de middag wordt het vanuit het zuidwesten grotendeels droog en de zon kan nog een paar uur schijnen.

De stevige wind maakt het wisselvallige plaatje deze middag compleet. De zuidwester is in de kustprovincies vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Op de stranden kan het soms hard waaien, windkracht 7. Daar is ook kans op windstoten rond 70 km/uur. Landinwaarts staat een matige wind, maar tijdens buien kan het tijdelijk wat harder waaien.

Vanavond breiden opklaringen vanuit het zuidwesten zich verder uit over het land. In het noorden en noordoosten is eerst nog kans op een enkele bui, maar ook hier wordt het later in de avond zo goed als droog. De temperatuur duikt snel onder 20 graden en door de wind voelt het nog een stukje frisser aan. Een jas of vest komt dus goed van pas als je nog even een frisse neus gaat halen.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen af. Op de meeste plaatsen verloopt de nacht droog. Het zuidoosten en oosten maken nog wel kans op enkele buien. Geleidelijk gaat de wind liggen en de zuidwester wordt boven land zwak tot matig van kracht. Alleen vlak aan zee waait het nog (vrij) krachtig. Het koelt uiteindelijk af naar 14 graden.

Morgenochtend trekken wolkenvelden over, maar de zon is ook geregeld te zien. De kustgebieden maken de grootste kans op een bui, maar ook elders is een enkele bui niet uitgesloten. Op veruit de meeste plaatsen start het weekend droog en is het ideaal om buiten actief bezig te zijn. Het waait minder hard dan vrijdag en de zuidwestenwind is overwegend matig van kracht. Alleen vlak aan zee waait het nog vrij krachtig, windkracht 5.

Morgenmiddag ontstaan stapelwolken en verspreid over het land kunnen deze uitgroeien tot enkele zomerse regenbuien. Lang niet overal komt het tot een bui en tijdens droge momenten breekt de zon ook geregeld door. Check kort voor vertrek de regenradar om te zien of het bij jou in de buurt droog blijft. Het blijft vrij koel voor de tijd van het jaar met maxima van 21-23 graden. De wind komt uit het zuidwesten tot zuiden en is vaak matig. Later op de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe.

Morgenavond trekt vanuit het zuidwesten een gebied met buien over het land, waardoor het soms langere tijd aaneengesloten kan regenen. Tijdens de nacht naar zondag blijft van tijd tot tijd regen of een bui mogelijk en het koelt af naar een graad of 14.

Zondag blijven we in de greep van het wisselvallige zomerweer en verspreid over het land vallen enkele felle buien. De zon heeft veel concurrentie van wolkenvelden en de volop zonnige momenten zijn waarschijnlijk spaarzaam. Met maxima rond 20 graden blijft het koel voor de tijd van het jaar. Na een iets rustiger weerbeeld op zaterdag zwelt de wind zondag weer aan en de zuidwester wordt (vrij) krachtig in de kustgebieden, windkracht 5-6. Landinwaarts staat een overwegend matige zuidwestenwind, maar soms kan het vrij krachtig waaien.

Na het weekend blijven we nog even te maken houden met een wisselvallig weertype en een aanhoudende zuidwestenwind. Maandag en dinsdag wisselen zon, wolkenvelden en enkele regen- of onweersbuien elkaar af. Met maxima van ongeveer 20 graden is het vrij koel. De wind is wel iets gaan liggen en is vaak matig van kracht. Vanaf woensdag neemt de kans op een droger en zonniger weertype toe. De temperatuur stijgt woensdag en donderdag waarschijnlijk richting een zomerse 25 graden!