ANWB Verwacht dit weekend veel drukte op wegen

05-08-2021 LEMMER – Dit weekend wordt het opnieuw zeer druk op de Europese wegen. Miljoenen vakantiegangers zijn onderweg naar hun vakantiebestemming of reizen terug naar huis. De Franse verkeerspolitie gaat zaterdag 7 augustus uit van lange files en waarschuwt voor extreme drukte op de wegen in de Rhônevallei. Maar ook op de andere Franse noord-zuidroutes urenlange vertraging verwacht. Rond het middaguur staat er waarschijnlijk meer dan 900 kilometer file.       

Prognose Frankrijk
Vrijdag wordt het in de loop van de ochtend al drukker op de Franse snelwegen, tegen het eind van de avond wordt dat minder. De zaterdag start met de eerste files rond Parijs, op de A6/A7, de Route du Soleil. Niet veel later loopt het verkeer ook vast op de A10 tussen Poitiers en Bordeaux. Verder zal de wachttijd bij de Mont Blanc-tunnel in de N205 op de grens met Italië een uur (of meer) zijn. Vakantiegangers die de grootste drukte willen vermijden kunnen het beste zaterdag na 10.00 uur vanuit Nederland vertrekken of pas op zondag op weg gaan. 
Zie ook: Verkeersinformatie Frankrijk

Prognose Duitsland
In Duitsland wordt het erg druk in het zuiden van het land. De Duitse zusterclub van de ANWB, de ADAC, verwacht heel veel verkeer richting Italië en Kroatië. Daarbij leveren meer dan 800 wegwerkzaamheden extra hinder op. Maar ook in het noorden van het land is er tijdverlies tussen Hamburg en de Deense grens. Vrijdagmiddag ontstaan de eerste files. Knelpunten dit weekeinde zijn de A5/A8 rond Karlsruhe, de A3 Passau – Suben (Oostenrijk) en de A8 Stuttgart – München – Salzburg. In het noorden is het aansluiten in de file op de A1/A7 bij Bremen en Hamburg.
Zie ook: Verkeersinformatie Duitsland

Prognose Oostenrijk
In Oostenrijk zijn het de A10/A11 Salzburg – Villach – Sloveense grens en de Fernpasroute (B179) in Tirol waar vakantiegangers dit weekend veel vertraging oplopen. Op diverse plaatsen wordt het “blokrijden” op de A10 met tot twee uur extra reistijd. Voor de Karawankentunnel loopt de wachttijd op tot meer dan anderhalf uur. 
Diverse afritten van de A10 (Salzburg -Villach) zijn tijdens het weekend dicht voor doorgaand vakantieverkeer. Dat verbod geldt van 10 juli tot en met 12 september op de zaterdagen en zondagen van 06.00 tot 20.00 uur.
Zie ook: Verkeersinformatie Oostenrijk

Prognose Zwitserland
In Zwitserland moet op de A2 voor de Gotthardtunnel het hele weekeinde rekening worden gehouden met files. Zaterdag kan daar de wachttijd in beide richtingen tot ruim twee uur oplopen. 
Zie ook: Verkeersinformatie Zwitserland

Prognose Italië
Ook in Italië wordt het behoorlijk druk dit weekend. De grootste drukte is er zaterdag op de A14 tussen Bologna en Rimini met meerdere uren tijdverlies. Reken ook op veel vertraging op de A22 Brennero – Verona en op de wegen richting de Middellandse Zee en de Adriatische kust. 
Zie ook: Verkeersinformatie Italië