Komende dagen sluierwolken en wat zon

13-10-2020 LEMMER – Op de meeste plaatsen blijft het vandaag droog. Daarbij is er aanvankelijk veel bewolking, maar vanuit het oosten kan de zon geleidelijk vaker doorbreken. Het wordt 12-14 graden. Komende dagen bestaat het weerbeeld uit dikke sluierwolken en wat zon. De meeste zon is voor het noordwesten. Met 11-13 graden en een stevige noordoostenwind voelt het vrij koud aan.

Vanochtend valt in het uiterste westen af en toe lichte regen. De regen stelt weinig voor en over het algemeen blijft het bij wat gespetter. In de rest van het land blijft het droog. Daarbij is het overwegend bewolkt, maar in het oosten kan een waterig zonnetje doorbreken.

Vanmiddag heeft alleen Zeeland nog met wat regen te maken en daarbij is het bewolkt. In de rest van het land is het droog. Aanvankelijk trekken dikke sluierwolken over het land, maar vanuit het oosten wordt de sluierbewolking steeds dunner, waardoor de zon steeds beter doorbreekt. De maxima komen uit op 12 graden in het zuidwesten tot 14 in het oosten. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de loop van de middag draait de wind naar het oosten.

Vanavond wordt het ook in Zeeland droog en klaart het op. Komende nacht zijn er opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking vanuit het oosten toe. In het Waddengebied stijgt de kans op een bui, elders blijft het droog. Het koelt af naar 3-7 graden.

Morgenochtend trekken dikke sluierwolken over het land en daar kan soms een waterig zonnetje doorheen schijnen. De meeste zon is voor het noorden en noordwesten, al ontstaan daar in de loop van de ochtend wel enkele stapelwolken. Bovendien maakt het noordwesten kans op een bui.

Morgenmiddag blijft het weerbeeld hetzelfde met dikke sluierbewolking en af en toe een waterig zonnetje. In het noorden en noordwesten weet de zon beter door te breken en is er een mix van zon, sluierwolken en enkele stapelwolken. Waarschijnlijk blijft het overal droog. Het wordt 12 à 13 graden, maar door de stevige noorden- tot noordoostenwind voelt het een stuk kouder aan. De gevoelstemperatuur ligt tussen 7 en 10 graden. Het is dan ook fijn om een lekkere warme jas aan te hebben wanneer je naar buien gaat. Het waait zwak tot matig, windkracht 3-4. Aan zee is de wind vrij krachtig en op de Wadden krachtig.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag blijft vrij veel bewolking aanwezig. Daarbij neemt in Limburg de kans op wat gespetter toe. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur daalt naar 5-7 graden.

Donderdag is er een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken. De meeste bewolking is voor het zuidoosten. In Limburg is de zon waarschijnlijk nauwelijks te zien en is zelfs kans op een spatje regen. Elders blijft het waarschijnlijk droog. Met 11-13 graden is het vrij koud voor de tijd van het jaar. Maxima van 14 à 15 graden zijn halverwege oktober gebruikelijk. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Vrijdag wordt een prima herfstdag met een mix van zon en bewolking. De meeste zon is waarschijnlijk voor de middag. Het wordt 12 à 13 graden. Omdat er minder wind staat dan de voorgaande dagen voelt het in de zon best aangenaam aan en is het prima weer voor een herfstwandeling. Het blijft droog.

In het weekend is het rustig herfstweer met weinig wind. Dat betekent dat ’s nachts kans is op mist en deze mist kan in de ochtend hardnekkig zijn. ’s Middags is er waarschijnlijk meer ruimte voor de zon. Wederom blijft het droog en met 12-14 graden blijft de temperatuur iets achter bij de gebruikelijke waarden voor halverwege oktober van 14-15 graden. Vanwege het rustige weer kan het ’s nachts bij weinig bewolking flink afkoelen en komt de temperatuur dicht bij het vriespunt uit.

De dagen daarna lijkt er een verandering in het weerbeeld te komen. De wind zoekt de zuidhoek op en blaast vanaf dinsdag beduidend zachtere lucht naar ons land. Daarbij wordt het regionaal mogelijk 15 graden en er is zelfs een kleine kans dat het ergens 20 graden wordt. Zonnig en droog herfstweer is het daarbij niet, want dagelijks is kans op buien en trekken ook wolkenvelden over het land. Bovendien is de wind duidelijk krachtiger dan in het weekend.