Koud en perioden met winterse neerslag

31-03-2022 JOURE – Vandaag wordt een koude dag. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er wat regen of een beetje natte sneeuw, maar kan het een tijd droog blijven. Aan de noordwestkust is kans op en klap onweer.

In de ochtend ligt de temperatuur slechts een paar graden boven nul en dus trek vooral een dikke winterjas aan. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordoosten. Aan de noordkust staat een vrij krachtige noordoostenwind en in het Waddengebied is de wind krachtig tot hard.

In de middag blijft het grijs met droge perioden en perioden met winterse neerslag. Er steekt een matige noorden tot noordoostenwind op en vooral tijdens neerslag is het voor het gevoel ijskoud. Het wordt niet warmer dan 3 tot 6 graden en met wat winterse neerslag is het nog kouder. Voor het gevoel ligt de temperatuur tussen -1 en -4 graden.

In de avond en in de nacht naar vrijdag blijft het koud en trekt vanuit het noorden een gebiedje met winterse neerslag over het land. De kans op sneeuw neemt dan iets toe en vooral op gras of auto’s kan de sneeuw zelfs even blijven liggen. De temperatuur daalt naar waarden rond of net onder het vriespunt. Een matige tot vrij krachtige noordoostenwind maakt het guur. Aan de kust is de wind krachtig tot hard.

Morgen kan in de ochtend in het zuiden nog wat (natte) sneeuw vallen. Het is koud en regionaal kan het aan het begin van de ochtend wit zijn. In de middag wordt het droog met veel wolkenvelden en geleidelijk in het noorden wat zon. Het wordt 3-4 graden in het zuiden tot 6 graden in het noorden.

In de nacht naar zaterdag klaart het geleidelijk op. In het zuidoosten blijft het nog lang bewolkt. Het wordt een koude nacht met 1 tot lokaal 4 graden vorst.

Zaterdag vriest het aanvankelijk op grote schaal. In de vroege ochtend is het dus best koud als je aan het sportveld staat. Er zijn zonnige perioden waardoor de vorst vrij snel zal verdwijnen. In de middag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Het blijft waarschijnlijk droog en bij een matige noordenwind wordt het 6 tot 8 graden. In de avond klaart het breed op en gaat het opnieuw vriezen. In het oosten kan de temperatuur tot -5 graden dalen.

Zondag zijn er zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Aan het begin van de ochtend vriest het op veel plaatsen. In de middag neemt de bewolking toe en kunnen ook enkele buien over het land trekken. Het wordt 7 of 8 graden en er staat een matige westen- tot noordwestenwind.

Na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk wat omhoog en neemt de kans op vorst in de nacht af. Later in de week is het 9 tot 13 graden. Het is wisselvallig met dagelijks regen, vrij veel bewolking en maar weinig zon.