Laten we hopen

Kerst 2020 zal een kerst worden die we altijd zullen onthouden. Een kerst in een jaar waarin de wereld op zijn kop staat.

Kerst hebben we dit jaar misschien nog meer nodig dan voorgaande jaren. Het had een kerst moeten zijn van ontlading, waarin we eindelijk weer bevrijd zouden zijn van het coronavirus, helaas is niets minder waar. Je mag dan wel 3 personen thuis hebben per dag, maar het is niet het complete feest met elkaar. Voor velen van ons is het ideaal beeld van kerst om met zo veel mogelijk mensen bij elkaar te zijn, lekker eten en drinken.

Vroeger bij ons thuis gingen we altijd gourmetten met de pake’s en beppe’s of maakte mijn moeder rollade met stoofpeertjes of kip uit de oven. Toen we klein waren, maakt mijn moeder onze eigen kerstkleding. Wat zagen we er schattig en piekfijn uit. Mijn moeder probeerde alles tot in de puntjes er gezellig en mooi uit te laten zien. De kerstboom versierden we al vlak na Sinterklaas, daar mochten we bij helpen. Altijd wel denken om die speciale kerstballen van vroeger, want die mochten echt niet stuk. Als kind is kerst een moment van cadeautjes, lekker eten en vooral ook niet te veel doen.

Vanuit de basisschool werd altijd een kerkdienst georganiseerd en heel vroeger gebeurde dit in een heel mooi klein kerkje. Het moment dat we de kerk binnen kwamen, was het kerst en kreeg je zo’n warm gevoel van binnen. De meester van groep 8 stond dan, boven op het balkon, trompet te spelen en bracht prachtige kerstliedjes ten gehore. Dat is een gevoel van kerst dat mij altijd bij blijft. De herinneringen maken wat kerst voor mij betekent en wat mijn ouders mij hebben meegegeven, dat is ontzettend waardevol. 

Nu ik zelf moeder ben en een prachtig gezin heb, weet ik pas echt de waarde van kerst. Tijd voor elkaar, samen de kerstboom versieren, mooie lichtjes ophangen, kerstkaartjes maken en uitdelen, veel kerstmuziek luisteren en vooral samen zijn en plezier maken. Sommige kerstliedjes komen mij echt wel de neus uit, want het enige wat ik wil is kerst dat ben jij, dat weet ik nou wel eens. En die takken van de dennenboom zijn wonderschoon, dat hebben we ook al zo vaak gehoord. Veel kerstliedjes zijn liedjes van hoop, liedjes die vertellen over heerlijk samen zijn met elkaar, of je nu gelooft in God of niet. Veel liedjes gaan over de geboorte van Jezus. Hij die onze wereld veranderde. Of je gelooft of niet, het is een tijd van verbondenheid en van hoop.

Eerder was meestal de kerstboodschap ‘vrede op aarde’, een hele nobele boodschap voor iedereen op aarde. Deze kerst is ook een moment van hoop, maar een moment dat 2021 een jaar wordt zonder het vervelende coronavirus. Laten we daar samen voor bidden of hopen, wat ook maar bij je past. Laten we ook bidden of hopen voor de mensen die niet meer bij ons zijn en die we juist in deze tijd nog meer missen. Het zijn de herinneringen die wij hebben, die ons verdrietig maken, een lach op ons gezicht geven, die ons troost bieden en kracht om door te gaan. Hoe verdrietig of eenzaam deze kerstdagen ook voor u mogen zijn, kijk naar de lichtpuntjes. Kijk naar de prachtige lichtjes om u heen. Hoe donker deze kerstdagen misschien ook lijken, laten we samen hoop houden voor een prachtig en gezond 2021!

SALLY ROOS