Lemster Toer kleurt tot 10 december oranje

01-12-2020 LEMMER – De Lemster Toer kleurt tot 10 december oranje. Gemeente De Fryske Marren sluit daarmee aan bij ‘Orange the World’, een terugkerende wereldwijde campagne met als boodschap ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’. Het oranje uitlichten van bijzondere bouwwerken is onderdeel van deze campagne. Thema dit jaar is: ‘geweld moet je altijd kunnen melden; overal en iedereen’. Naar schatting licht slechts veertig procent van de vrouwen wereldwijd een bekende of een organisatie in over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich en ze zijn bang dat ze niet serieus worden genomen.

Bel of chat met Veilig Thuis
De meest voorkomende vorm van geweld in Nederland is geweld tegen vrouwen: 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Wethouder Irona Groeneveld: “Met het oranje verlichten van de Lemster toer zeggen we ‘stop geweld tegen vrouwen en meisjes’ en doen we een oproep aan iedereen: Heb je hulp nodig? Bel of chat met Veilig Thuis.”

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. In Friesland kun je hier anoniem hulp en advies vragen. Niet alleen voor jezelf, ook als je zorgen hebt om iemand anders. Bellen kan naar 0800-2000 en chatten kan via www.veiligthuisfriesland.nl op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.