Liander waarschuwt voor meer knelpunten in stroomnet

21-10-2021 LEMMER – Liander heeft meer capaciteitsproblemen dan eerder werd verwacht. Dat zit vooral in knelpunten waarvan er nu meer zijn dan aanhankelijk werd gedacht. Door de problematiek is er voor kleine duurzame initiatieven maar ook bedrijven geen mogelijkheid om stroom op te wekken. Ook zonneparken of windparken kunnen nu geen doorgang vinden. De verwachting is dat het nog enkele jaren duurt voordat de capaciteitsproblemen zijn opgelost.

Bedrijven die veel elektriciteit onttrekken aan het netwerk zullen moeten worden geïnformeerd over de ontstane situatie. Dat geldt ook voor de bedrijven die stroom leveren aan het netwerk. Liander wacht nu op de resultaten van Tennet waarin wordt uitgezocht of er door stroommanagement er meer ruimte zou kunnen worden gecreëerd op het netwerk. Terug leveranciers worden dan gevraagd om bijvoorbeeld hun zonnepanelen uit te zetten.

Rode gebieden geven aan waar stroomlevering aan het stroomnetwerk maximaal is bereikt

Liander heeft aangegeven dat het gehele netwerk een update moet krijgen. Alleen al volgend jaar worden er op 37 plaatsen apparatuur aangepast. Ook worden er 300 nieuwe transformatorhuizen gerealiseerd en wordt er 2100 kilometer aan kabels aangebracht. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2025 volledig afgerond zijn.