Lichte daling hypotheekmarkt in mei

07-06-2021 LEMMER – In mei zijn er ongeveer 2% minder hypotheken gepasseerd dan in 2020. Opvallend is dat het bedrag nagenoeg hetzelfde is gebleven. Dat betekend dat de verkoopprijzen duidelijk aan het stijgen zijn. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Jongeren in januari actief
Januari is de meest succesvolle maand van 2021 tot nu toe. Deze eerste maand van het jaar werd gedomineerd door consumenten in de leeftijd van 20-30. Deze groep kopers hebben gewacht met passeren vanwege het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren per 1 januari 2021. In de maanden maart en april draaide de hypotheekmarkt ook op volle toeren, door een rentedaling in februari. Mei 2021 vallen de verkopen weer wat terug maar over de gehele linie zorgen de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal verkopen. Men verwacht dat de dat de daling in het aantal afgenomen hypotheken niet verder doorzet.

Hypotheekbedrag van 50+ neemt toe
Afgelopen maand is er ook een kleine verschuiving zichtbaar in het hypotheekvolume dat mensen per leeftijdscategorie afsluiten in vergelijking met mei 2020. Het hypotheekvolume in de groepen 50 tot 60 jaar en 60 jaar of ouder licht is gestegen, waar de overige groepen hebben moeten inleveren.