NL Alert verstuurd testbericht naar mobiel

07-06-2021 LEMMER – Twee maal per jaar verzendt de overheid een controle bericht. Vandaag was zo’n controle dag. Om 12.00 uur kreeg je een NL-Alert berichtje op je telefoon. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controle bericht gaat. Je hoeft dus niets te doen of je zorgen te maken.

Zo werkt NL-Alert
Ieder half jaar, in juni en december, zendt de overheid om klokslag 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Dat zijn testen, zodat we weten dat er iets aan de hand is wanneer je een melding krijgt op een willekeurig moment. Een NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties zoals een grote brand, gaslekkage of noodweer. De overheid verzendt tekstberichten wanneer in jouw omgeving een ernstig incident is gebeurd. De berichten komen via een zendmast aan bij jouw telefoon als je in de buurt bent van zo’n mast.

Doe de check
Wil je nu al weten of jouw telefoon is ingesteld? Dat kun je checken. Met een iPhone ga je naar Instellingen en vervolgens naar Berichtgeving. Daar zie je of de optie ‘noodmeldingen’ is ingeschakeld. Je kunt dit alleen bekijken wanneer je een iPhone 4S of nieuwer toestel hebt en in Nederland bent.

Zo check je het bij Androidapparaten: ga naar Instellingen en gebruik het zoekscherm om te zoeken naar ‘Noodmeldingen’, ‘Emergency alerts’ of ‘Noodwaarschuwingen’. Staat Extreme dreigingen of Extreme alerts ingeschakeld? Dan kan je telefoon NL-Alert ontvangen. Meer weten? Check veelgestelde vragen over NL-Alert op Crisis.nl.