Meer inspraak voor Europese burgers bij Europees milieubeleid

06-10-2021 LEMMER – Het Europees Parlement stemt in met nieuwe wetgeving om burgers meer inspraak in milieubeleid te geven. De huidige procedures van de Europese Unie zijn niet in lijn met het Verdrag van Aarhus, de internationale afspraken die de Europese Unie meer dan 15 jaar geleden heeft ondertekend. Het verdrag gaat over het recht op informatie over milieuzaken, het recht om betrokken te worden bij milieu-besluitvorming en toegang tot de rechter in milieuzaken. 

De Europese Unie neemt sinds 2005 ook deel aan het verdrag van Aarhus, waarna het een jaar later ook van toepassing werd op de Europese instellingen. De Europese Unie voldeed echter op verschillende punten niet aan het verdrag. Individuen kunnen nu niet naar de Europese instellingen stappen om informatie te verkrijgen of beslissingen aan te vechten.

De ondertekenaars van het Verdrag van Aarhus komen op 18 oktober bij elkaar, voor die tijd zal naar verwachting ook de Raad van ministers de wetgeving aannemen. De nieuwe regels zullen dan waarschijnlijk dit jaar nog in werking treden. Lidstaten hebben vervolgens nog 18 maanden om de wetgeving te implementeren.