Nieuwe Alcoholwet per 1 juli

16-06-2021 LEMMER – Op 1 december 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Blokhuis ‘wijzigingen Drank- en Horecawet’. De nieuwe Drank- en Horecawet komt Alcoholwet te heten. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in deze wet? Wij zetten deze voor u op een rijtje.

  • Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting. Zo zijn stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’ niet meer toegestaan. SpiritsNL heeft een aantal vragen en antwoorden die betrekking heeft op eigenlijk alle sectoren gebundeld. Een overzicht is hier te vinden.
  • Verkoop op afstand. Webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, moeten strenger worden op de leeftijdscontrole. Verkopers van alcohol op internet zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole.
  • Verkoop online sterke drank allen via online slijterijen. Online bestellingen van sterke drank mogen alleen worden gedaan via een website die uitsluitend producten aanbiedt die slijterijen mogen verkopen.

Op de website van de NVWA is informatie over deze drie onderdelen te vinden. De bedoeling is dat deze site de komende tijd en ook na 1 juli verder wordt aangevuld met voorbeelden.