Nieuwe subsidies voor samenwerking met Duitse partners

21-04-2022 LEMMER – In het kader van het samenwerkingsprogramma Interreg VI A Deutschland-Nederland is meer dan 450 miljoen euro beschikbaar voor grensoverschrijdende projecten in de programmaperiode 2021-2027.

Vandaag is het samenwerkingsprogramma Interreg VI Deutschland-Nederland gepresenteerd en officieel van start gegaan tijdens een digitaal evenement. De officiële goedkeuring van het programma door de Europese Commissie vond plaats op 11 april 2022. Diverse vertegenwoordigers van de in totaal 15 betrokken Interregpartners waren aanwezig om inzicht te geven in de nieuwe subsidies en voorwaarden van het nieuwe Interreg Deutschland-Nederland. Het doel van het programma is economische en maatschappelijke innovatie en ontwikkeling in en van het programmagebied en het opheffen van grensbarrières. Burgers, organisaties en bedrijven in het programmagebied, waar Fryslân volledig deel van uitmaakt, kunnen gebruik maken van de mogelijkheden van het programma.

Gedeputeerde Friso Douwstra ondertekende namens de Provincie Fryslân de samenwerkingsovereenkomst: “Fryslân is nu voor de derde keer Interreg-A-partner, iets wat lang onzeker is geweest, en het is fantastisch dat het gelukt is. Het programma Deutschland-Nederland is voor middelgrote en kleine bedrijven en de Friese burger ook echt binnen handbereik. Het programma biedt volop kansen voor Fryslân, bijvoorbeeld voor het nog aantrekkelijker maken van de maritieme sector. We kunnen ook de landbouw in de regio helpen vergroenen. We kunnen door gemeenschappelijke innovaties de internationale marktpositie van de regio versterken en onze scholieren kunnen op uitwisseling.”

Over Interreg VI A Deutschland-Nederland
Het programmagebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot de Nederrijn aan weerszijden van de grens. De programmapartners zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg alsmede de Eems Dollard Regio, de EUREGIO, de Euregio Rijn-Waal en de euregio rijn-maas-noord. Vanwege corona werd de Interreg-overeenkomst vooraf ondertekend door vertegenwoordigers van de programmapartners. Het nieuwe Interreg VI-programma is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de versterking van technische ontwikkeling en innovatie, een groen programmagebied, een verbonden grensgebied en een Europa dat dichter bij zijn burgers staat.