Nieuwjaarsduik is toevoeging aan je immuunsysteem

30-12-2021 LEMMER – Dat je verkouden zou worden na een duik in de zee, in een meer of andere vorm van kou is een mythe. Je wordt alleen verkouden van een virus. Door jezelf regelmatig blootstellen aan kou kun je veel verkoudheden voorkomen blijkt uit onderzoek.

Te veel stress, slaap, ongezond eten en beweging kampen we in Europa met laagdradige ontstekingen en dus het afweersysteem. Hierdoor is er meer kans op kanker, hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Door jezelf bloot te stellen aan kou wordt het zenuwstelsel geactiveerd. Daardoor komt je lichaam in een diepe staat van rust.

Kou maakt je ook mentaal sterker omdat herhaaldelijke blootstelling aan kou of koudetraining een positief effect heeft bij depressie. Dit is omdat er endorfines vrijkomen die je een blije kick geven. In principe zou je op de eerste dag van het jaar prima een duik kunnen nemen zonder training en mét warming-up. Dit is wel op de voorwaarde dat je gezond bent.

Ben je zwanger bent of heb je te maken met nierklachten, epilepsie of hartklachten zou trainen wel een vereiste zijn. Je kan beginnen met een halve minuut koud douchen per dag. Dit zou het beste kunnen door aan het eind van je douchebeurt de warme kraan volledig dicht te draaien. Dit moet je binnen 4 weken naar twee minuten per douchebeurt moeten invoeren.