Ochtend meestal droog, in de middag regen

04-10-2021 LEMMER – Vanochtend schijnt de zon in een groot deel van het land volop en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het is daarmee heerlijk om een ochtendwandelingetje te maken en de frisse herfstlucht op de snuiven. Het uiterste westen en noordwesten maken kans op enkele buien, de meeste waarschijnlijk in de eerste helft van de ochtend. Bij deze buien is een klap onweer niet uitgesloten. De temperatuur loopt op van 10 graden aan het begin van de ochtend naar 14 à 15 graden tegen het middaguur.

Vanmiddag ontstaan in het hele land stapelwolken, maar tussendoor blijft nog steeds flink wat ruimte voor de zon. Een zeer lokaal buitje is niet uitgesloten, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. In het uiterste westen en noordwesten is de kans op buien groter en kun je vooral in de tweede helft van de middag enkele felle regenbuien tegenkomen.

De temperatuur loopt op naar 16 graden in de kustgebieden tot lokaal 19 in het zuidoosten. De matige en aan zee vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel wel een paar graden koeler, maar koud is het zeker niet. Aan een vestje of zomerjas heb je deze maandag genoeg.

Vanavond verdwijnen de meeste stapelwolken en in de nacht naar dinsdag is het op veel plaatsen helder. Vooral in het westen en noordwesten is eerst nog kans op een bui, maar geleidelijk wordt het in het binnenland droog. De temperatuur daalt naar 8 graden in het oosten tot 11 in het westen.

Morgen staat opnieuw regen op het programma en is er meer bewolking dan op maandag. Met 15-17 graden is de middagtemperatuur heel normaal voor begin oktober.

Ook woensdag hebben we met regen te maken en daarbij waait het mogelijk stevig. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. De maxima vallen met 14 à 15 graden iets lager uit dan op dinsdag.

De dagen daarna is het herfstachtige weer voorbij. De wind neemt namelijk af en de kans op regen is klein. Een keerzijde van dit rustige weertype is wel dat het in de nacht en ochtend regionaal mistig kan zijn. Hoe snel die mist verdwijnt bepaalt hoe warm en zonnig het wordt. Is de mist snel weg, dan wordt het prachtig weer met veel zonneschijn en temperaturen van 16-19 graden. Blijft het lang grijs, dan komt de temperatuur op hooguit 12 graden uit. De kans op mooi najaarsweer is het grootst in het weekend. Dan waait het namelijk net iets harder dan op donderdag en vrijdag, waardoor de kans op mist kleiner is.