Oplopende temperaturen, noordoosten lokaal ijzel

27-12-2021 LEMMER – Aanvankelijk kan het in het noordoosten van het land glad zijn door ijzel. Daarvoor geldt tot 11 uur code oranje. Gedurende de ochtend verdwijnt de gladheid en vanuit het zuiden loopt de temperatuur op. De bewolking overheerst en vanmiddag valt in het zuiden weer regen. De middagtemperatuur komt uit op 3 tot 10 graden en daarmee is het een stuk zachter. De rest van het jaar is het zeer zacht met later in de week recordhoge temperaturen tot 15 graden.

De bewolking overheerst en met name in de noordelijke helft van het land valt af en toe wat lichte regen en motregen. Omdat de temperatuur in het noordoosten nog iets onder nul ligt is in Groningen de komende uren nog gladheid mogelijk als gevolg van ijzel. Daarvoor geldt tot 11:00 uur code oranje. Elders is het kwik boven nul en in het zuiden is het momenteel al 6 of 7 graden. In het westen van het land komt de eerste uren mist voor.

De lichte regen en motregen trekt de komende uren via het noordoosten het land uit en op veel plaatsen is het vanochtend droog. Vooral in de oostelijke helft van het land kan de zon doorbreken, elders blijft het bewolkt en in het westen is het nevelig en lokaal ook mistig. De temperatuur loopt langzaam op en aan het eind van de ochtend is het +1 graad in het noorden, 5 graden in het midden en 7-8 graden in het zuiden van het land.

Vanmiddag zijn er wolkenvelden, maar vooral in het oosten breekt de zon af en toe door. In het noorden en midden is het droog, maar in het zuiden van het land volgt in de loop van de middag weer een nieuw gebied met regen. De temperatuur loopt verder op. In het noorden wordt het maximaal 3-4 graden, in het midden 7-8 graden en in het zuiden wordt het 9, lokaal zelfs (afgerond) 10 graden. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht, windkracht 2 tot 4.

Vanavond is het over het algemeen bewolkt het regengebied trekt over het land naar het noordoosten. Komende nacht valt in het noorden nog wat regen en in de loop van de nacht volgt in het zuiden wederom wat regen. Elders is het droog met een mix van wolkenvelden en opklaringen. In opklaringsgebieden ontstaat op veel plaatsen mist. De wind draait geleidelijk naar een zuidelijke richting en is meest matig van kracht. De temperatuur daalt naar 2 graden in het noordoosten en naar 7 in het zuidwesten. In het midden koelt het af naar 4-5 graden.

Morgenochtend is het bewolkt en valt af en toe wat lichte regen en motregen. De wind draait geleidelijk naar het zuidwesten en neemt in kracht toe. Later op de ochtend waait het matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee en bij de Waddeneilanden, windkracht 4 tot 6.

Morgenmiddag neemt de zuidwestenwind verder in kracht toe en wordt hard aan zee en bij de Waddeneilanden, windkracht 7. Boven land waait het matig tot (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 5. In de kustgebieden komen windstoten voor tot 75 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken, af en toe zonneschijn en vooral in de loop van de middag enkele stevige buien die van west naar oost over het land trekken. Bij deze buien zijn hagel en onweer mogelijk. De temperatuur is weer wat hoger en ligt in het noorden rond 9 graden. Elders is het 10 tot 12 graden. Temperaturen van 6 graden zijn eind december gebruikelijk.

Morgenavond blijft het bewolkt en trekken buien over het land en daarbij blijft hagel en onweer mogelijk. De wind draait naar het westen tot noordwesten en is krachtig tot soms hard aan zee en bij de Waddeneilanden (6-7 Bft) met windstoten tot 75 km/uur. Boven land is de vlagerige wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. In de nacht naar woensdag trekken de buien het land uit en wordt het vanuit het noordwesten droog. Ook de wind neemt weer duidelijk in kracht af. De temperatuur daalt naar 6 tot 8 graden.

Woensdag is het bewolkt en in de middag volgt vanuit het zuidwesten weer regen. De wind draait naar het zuiden en is meest matig van kracht. De temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 10 tot 12 graden. In het noordoosten is het een graadje minder warm, maar in het zuiden wijst de thermometer de 13 graden aan.

Donderdag verovert zeer zachte lucht ons land en stijgt de temperatuur naar 12 graden in het noorden en naar 15 graden in het zuiden. Bij dergelijke temperaturen sneuvelen datum-warmterecords voor 30 december. De bewolking overheerst en er valt af en toe regen, maar in de middag kan de zon ook even schijnen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan zee nu en dan vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Op oudejaarsdag breekt af en toe de zon door, maar er zijn ook wolkenvelden en er trekken een paar buien over het land. Er staat een stevige zuidwestenwind en met temperaturen van 13 tot 15 graden is het wederom op veel plaatsen recordzacht.

Ook het nieuwe jaar start zeer zacht met temperaturen van 11 tot 14 graden. Na een waarschijnlijk droge jaarwisseling is het ook op nieuwjaarsdag droog. Wel heeft bewolking de overhand, maar zo nu en dan breekt ook de zon even door. De wind draait naar het zuiden en is weer in kracht afgenomen.

Vanaf zondag neemt de wisselvalligheid weer toe en valt dagelijks wat regen. De zeer hoge temperaturen raken we geleidelijk weer kwijt en de maxima blijven later volgende week weer onder de 10 graden. Ook de nachten worden dan weer wat kouder, maar van nachtvorst is voorlopig geen sprake.