Opnieuw buien, vanmiddag met onweer

19-05-2021 LEMMER – Vanuit het zuidwesten neemt de buiigheid weer toe. Vooral vanmiddag zijn er talrijke buien met kans op hagel en onweer. De temperatuur stijgt naar 13 tot 15 graden. Morgen is het tijdelijk wat rustiger en op de meeste plaatsen droog. De temperatuur stijgt naar 14 tot 18 graden. Vrijdag en zaterdag zijn er weer talrijke buien en bovendien waait het flink. Ook tijdens Pinksteren blijft het niet droog en is het 13 tot 16 graden.

De zon breekt vooral in de eerste uren nog af en toe door, maar vanuit het zuidwesten raakt het bewolkt en volgen buien. De buien breiden vanochtend over het land uit en geleidelijk neemt de kans op een klap onweer toe. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind.

Vanmiddag breiden de buien zich naar het oosten uit. Daarbij is aanhoudend kans op onweer en ook hagel is mogelijk. In het westen blijft het later vanmiddag steeds vaker en langer droog en schijnt af en toe de zon. Vooral in het noordwesten en in het Waddengebied valt het met de buiigheid wel mee en is het vaak droog met geregeld zonneschijn. De zwakke tot matige wind draait geleidelijk naar het noordwesten.

De temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 14 graden. In het oosten en zuidoosten kan het 15 graden worden en aan de westkust wordt het maximaal een graad of 13. Tijdens intensieve buien is het slechts een graad of 10.

Vanavond komt het vooral landinwaarts nog tot enkele buien, maar vanuit het westen neemt de buiigheid af en klaart het breed op. Komende nacht is het droog en vooral in het midden, oosten en zuiden is kans op mist.  Er waait niet meer dan een zwakke westen- tot noordwestenwind en het koelt af naar 4 graden in het binnenland en naar 6 of 7 graden in de kustgebieden.

Morgenochtend trekt de eventuele mist weer snel op en schijnt op veel plaatsen de zon. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de sluierbewolking toe waar de zon nog doorheen kan schijnen.

Morgenmiddag is er een mix van zon en sluierbewolking en soms verdwijnt de zon achter de wolken. Vooral landinwaarts is kans op een enkele bui, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. In de loop van de middag breekt vanuit het noordwesten de zon weer wat vaker door. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 16 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het 17, lokaal misschien wel 18 graden worden, maar direct aan zee wordt het niet warmer dan 14 of 15 graden.

Morgenavond is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Vooral in het noorden is kans op een bui. In de nacht naar vrijdag neemt vanuit het westen de buiigheid toe. De temperatuur daalt naar 9 tot 11 graden.

Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar het draait vooral om buien. Bij buien is vooral in het noorden kans op onweer. In de middag zijn in het westen en noordwesten ook zware windstoten tot 80-85 km/uur mogelijk. De vlagerige zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en is vrij krachtig boven land, krachtig aan zee en soms hard in het Waddengebied, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 16 graden. In het noordwesten en in het Waddengebied wordt het maximaal een graad of 14.

Zaterdag draait het weerbeeld ook om talrijke buien, maar soms schijnt ook even de zon. In de ochtend zijn de buien voor het westen, in de middag komen de meeste en zwaarste buien in het binnenland voor en is ook kans op onweer. In het westen neemt de buienkans in de loop van de middag geleidelijk af en schijnt wat vaker de zon.

De zuidwestenwind is vrij krachtig en in het noordwestelijke kustgebied krachtig tot hard, maar in de loop van de dag neemt de wind langzaam in kracht af. De temperatuur wordt niet hoger dan 13 of 14 graden. Temperaturen van 16 tot 19 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Ook tijdens de pinksterdagen blijft het niet droog. Er is een afwisseling van wolken, zon en talrijke buien. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. De temperatuur stijgt naar 13 tot 15 graden. Pinkstermaandag kan het in het zuidoosten 16 graden worden.

Na Pinksteren blijft het (licht) wisselvallig met naast geregeld zon ook dagelijks kans op buien. De temperatuur stijgt naar 14 tot 17 graden. Mogelijk wordt het eind volgende week en in het laatste weekend van mei warmer met temperaturen in de richting van 20 graden. Ook de neerslagkansen nemen dan geleidelijk af.