Over het algemeen bewolkt

02-04-2021 LEMMER – Het is overwegend bewolkt, maar in het zuiden schijnt ook af en toe de zon. Het is 8 tot 11 graden. Morgen en eerste paasdag is er een mix van zon en wolken. Het wordt 10-12 graden. Vanaf tweede paasdag krijgen we een guur weertype met winterse buien. In de nachten kan het licht vriezen en overdag wordt het niet warmer dan 4 tot 7 graden.

Vanmiddag is het over het algemeen bewolkt, maar in het zuiden kan ook de zon nog even schijnen. In het noorden is aan het eind van de middag de bewolking dik genoeg voor een spatje regen. De noordenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig en bij de Wadden nu en dan krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 8 of 9 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het nog 10, lokaal 11 graden worden.

Vanavond is het over het algemeen bewolkt. Vooral in het noorden en westen is kans op een spatje regen, elders blijft het droog. Komende nacht klaart het vanuit het noorden breed op. Daardoor koelt het flink af met minima van 1 graad in het oosten tot 4 graden in de kustgebieden. Lokaal kan het kwik landinwaarts iets onder nul dalen en aan de grond kan het licht vriezen.

Morgenochtend schijnt de zon flink. Vooral in het westen, maar ook in het zuiden komen wolkenvelden voor. Het is overal droog en er waait een zwakke tot matige noordenwind.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. De noordenwind is matig en aan zee soms vrij krachtig en het is weer wat zachter. Op de meeste plaatsen wordt het 10 of 11 graden. Direct aan zee en bij de Wadden is het met 8-9 graden iets frisser. In het zuidoosten kan het lokaal 12 graden worden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Vanuit het noordwesten neemt geleidelijk de bewolking toe, maar het blijft droog. In opklaringsgebieden koelt het af naar waarden rond het vriespunt. Elders liggen de minima tussen 2 en 4 graden.

Zondag, eerste paasdag, overheerst de bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Zondagmiddag breekt vooral in de kustgebieden de zon wat vaker door. Het blijft overal droog. De zwakke wind neemt geleidelijk in kracht toe en draait van west naar zuidwest. Zondagavond waait het matig en in de kustgebieden vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 10 tot 12 graden. Direct aan zee wordt het maximaal 9 graden.

Paasmaandag ziet het weerbeeld er heel anders uit. We starten met veel bewolking en in de nanacht en vroege ochtend trekt van noordwest naar zuidoost een regengebied over het land. Het regengebied verlaat snel het land en overdag draait het om flinke buien. Doordat de lucht op grote hoogte sterk is afgekoeld zijn dit winterse buien die vergezeld gaan met hagel, onweer en natte sneeuw. Hierdoor kan het tijdelijk zelfs wit kleuren!

De buien worden aangevoerd met een gure noordwestenwind. Boven land waait het matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig. Direct aan zee staat soms een harde noordwestenwind, windkracht 7. De temperatuur is ook duidelijk lager en stijgt naar maximaal 5 tot 7 graden. Tijdens intensievere buien is het enkele graden kouder en voor het gevoel is een paar graden onder nul.

Ook na Pasen blijft het voorlopig guur lenteweer met de eerste dagen nog regelmatig winterse buien. Het blijft ook stevig waaien uit het noordwesten. Aanvankelijk liggen de maxima tussen 4 en 6 graden, vanaf donderdag is de ergste kou weer uit de lucht en wordt het 8 of 9 graden. Temperaturen van 11 tot 14 graden zijn gebruikelijk begin april. Ook de nachten verlopen koud met op veel plaatsen lichte vorst. In combinatie met winterse buien kan het volgende week in de nacht en vroege ochtend lokaal wit zijn.