Perioden met zon, westen een bui

25-01-2021 LEMMER – Op veel plaatsen is het droog en de zon schijnt geregeld. In Zuid-Limburg valt eerst nog wat sneeuw en de kustgebieden maken kans op een enkele bui vanaf zee. Vanmiddag is het meest droog met af en toe zon. Het wordt 3-5 graden. Vanavond trekken buien over het land met kans op winterse neerslag. Morgen is er een mix van zon, stapelwolken en enkele buien bij 4-6 graden. Later in de week is het bewolkt, regenachtig en zachter met maxima van 5-9 graden.

Vanochtend valt er nog wat (natte) sneeuw in het uiterste zuidoosten van het land, maar de neerslag trekt weg en het wordt overwegend droog. Wel moeten weggebruikers in het hele land rekening houden met plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden en noordoosten kan wat nevel of mist voorkomen. Vanaf het noordwesten breekt in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen de zon door, waardoor eventuele nevel en gladheid geleidelijk zullen verdwijnen. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en later in de ochtend kunnen de kustgebieden te maken krijgen met enkele (winterse) buien vanaf zee.

Vanmiddag zijn er wolkenvelden en de zon schijnt af en toe. Op veel plaatsen blijft het droog, alleen in de kustgebieden is kans op enkele buien. Bij deze buien is kans op wat hagel en een klap onweer. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 4 à 5 graden. In Zuid-Limburg blijft het kwik steken op een graad of 3. De westenwind is matig van kracht. Vlak aan zee staat een vrij krachtige wind. In het tweede deel van de middag neemt vanuit het noordwesten de bewolking en kans op regen toe.

Vanavond raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt en vanuit het noordwesten trekken buien over het noorden en midden van het land. Langs de kust staat een krachtige tot harde noordwestenwind met kans op windstoten tot 75 km/uur. Aanvankelijk valt de neerslag in de vorm van regen, maar dieper landinwaarts is bij deze buien ook (natte) sneeuw mogelijk. Met temperaturen rond het vriespunt kan de (natte) sneeuw in het binnenland mogelijk een tijdje blijven liggen en is er kans op gladheid.

Vannacht trekken de buien geleidelijk weg naar het zuidoosten en volgen enkele opklaringen. In het zuidwesten verlopen de avond en nacht zo goed als droog en de minima komen net boven het vriespunt uit. Elders in het land daalt de temperatuur tot onder nul en vriest het licht.

Morgenochtend komen verspreid over het land nog enkele buien voor. Er zijn stapelwolken en perioden met wat meer ruimte voor de zon en op veel plaatsen verloopt de ochtend grotendeels droog.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Het noorden en midden maken de grootste kans op een bui. In de loop van de middag trekken de buien geleidelijk weg naar het oosten. Het zuiden van het land kan rekenen op een nagenoeg droge middag. De temperatuur stijgt naar 4-6 graden bij een matige westen- tot zuidwestenwind. Later in de middag raakt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen bewolkt.

Morgenavond neemt vanaf het westen de bewolking en kans op regen verder toe. Langs de westkust begint het vervolgens als eerste te regenen en de regen breidt zich in de loop van de avond en nacht verder oostwaarts uit over het land. In de nacht naar woensdag zijn er in het hele land perioden van regen, maar landinwaarts kan ook wat natte sneeuw uit de lucht dwarrelen. De minima liggen in het binnenland net boven het vriespunt. In het westen koelt het af naar een graad of 2.

Woensdag kan er in de ochtend nog wat regen of natte sneeuw vallen, maar vanuit het westen wordt het in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen droog. Het is overwegend bewolkt en slechts af en toe kan de zon even door de bewolking heen breken. De temperatuur varieert van 3 à 4 graden in het noordoosten tot 6 graden in het westen van het land. Er staat een matige westen- tot noordwestenwind.

Donderdag slaat het weerbeeld om en we krijgen te maken met een zachter en natter weertype. Het is bewolkt en het regent van tijd tot tijd. De temperatuur komt uit op 6-8 graden. In het noordoosten blijft het kwik steken op 4 à 5 graden en kan neerslag in de vorm van natte sneeuw vallen.

De dagen daarna is het eerst nog zacht en regenachtig. Vrijdag is het zelfs nog iets zachter dan donderdag met maxima van 5-9 graden. Het is overwegend bewolkt met perioden met regen. In het weekend zet de temperatuur weer een daling in en ook in de nachten kan de temperatuur weer onder het vriespunt uitkomen. Het blijft wisselvallig met wolken, af en toe zon en buien. Door de dalende temperaturen kunnen deze buien een winters karakter krijgen.