Pluimveehouders vrezen voor financiële gevolgen van ophokplicht

27-10-2021 LEMMER – Legpluimveehouders met een vrije uitloopsysteem maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen bij een langdurge ophokplicht. Minister Schouten van LNV stelde dinsdag 27 oktober een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt getroffen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Schouten besloot er toe na een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. 

Als de ophokplicht langer gaat duren dan 16 weken, dan mogen vrije uitloopeieren vanaf dan niet meer met dat label worden verkocht. Dan mogen ze alleen als scharrelei worden gestempeld. “Voor de pluimveehouder zal de opbrengst per ei dan met circa 3 cent afnemen”, aldus Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. “Dat scheelt voor een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten.”

Oplaat hoopt dat supermarkten bereid zullen zijn om ook na 16 weken nog de prijs van vrije uitloopeieren te betalen aan de pluimveehouders. In de winter van van vorig jaar duurde de ophokplicht uiteindelijk 30 weken. Het bedrijfsrisico dat er mee samenhangt, stelt pluimveehouders voor de vraag of het economisch voldoende interessant blijft om door te blijven gaan met het houden van vrije uitloopkippen.