Programma FreshWater Watch start ook in Nederland

16-08-2021 LEMMER – Friezen kunnen nu meedoen aan het internationaal project FreshWater Watch waarbij burgers de kwaliteit van oppervlaktewater meten.  Het is een programma van Earthwatch Europe waarin wereldwijd individuen en groepen geïnteresseerden de waterkwaliteit meten van rivieren, meren, beken, vijvers en wetlands. 

Deelnemers aan FreshWater Watch doen metingen van het nitraat- en fosfaatgehalte en van de troebelheid van het water. Aanvullend beantwoordt de deelnemer een aantal vragen over de omgeving van de monsterplek, zoals hoe de oevervegetatie eruitziet of wat voor dieren er in de omgeving te zien zijn.

Buiten ons land wordt er in 30 landen wereldwijd deelgenomen aan het programma FreshWater Watch. De bijbehorende app is beschikbaar in 9 verschillende talen. Milieuorganisatie Earthwatch Europe wil FreshWater Watch in ons land in het bijzonder inzetten om boeren te ondersteunen in hun transitie naar een meer duurzame landbouw.

EarthWatch Europe voorziet de deelnemers van de testkits, kennis en vaardigheden die nodig zijn om de metingen te doen en op te slaan via de app. Meer informatie is te vinden op de website.