Project ‘Duurzame zekerheid’ voor vervangen asbestdaken door zonnedaken

29-09-2021 JOURE – Een verzekeringsbedrijf, een bank en een energie leverancier gaan binnen het project ‘Duurzame zekerheid’ een samenwerking aan om asbestdaken bij boerenbedrijven te saneren en te vervangen voor daken met zonnepanelen. Univéleden nemen de groene stroom van deze daken af voor een eerlijke prijs, waarvan een deel weer wordt ingezet voor nieuwe zonnedaken.

Voor veel ondernemers is asbestsanering een kostbare aangelegenheid. Daarom heeft een verzekeraar een pilot opgezet waarbij het asbestdak wordt vervangen voor een zonnedak zonder dat dit de ondernemer in de portemonnee raakt. De pilot was zeer succesvol en daarom wordt deze in samenwerking met een nationale bank en een energie leverancier verder uitgebreid.

Wanneer de bedrijfsdaken eenmaal zijn aangesloten op het energienet, wil de bank particuliere klanten ook toegang geven tot de duurzame energie die ‘Duurzame zekerheid’ oplevert. Door de samenwerking met het energiebedrijf is het voor consumenten mogelijk om de energie van deze daken af te nemen voor een eerlijke prijs. Een deel van de energieprijs wordt opnieuw geïnvesteerd: van iedere verbruikte kilowattuur gaat minimaal 0,02 euro naar de investering in asbestvrije zonnedaken.

Het streven van de partijen is om eind 2022 bij minstens 500 bedrijfspanden het asbestdak te hebben vervangen door en dak met zonnepanelen die samen 50.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.