Súdwest-Fryslân start verhoren in raad enquête naar financieel beleid Empatec

29-09-2021 JOURE – Over 2 weken beginnen de verhoren van de gemeente over de financiële toestanden bij Empatec. De verhoren zullen live worden uitgezonden via de website van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is nog niet bekend wie er allemaal aan het woord zullen komen in het onderzoek. Dit zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

De motie tot het onderzoek was in december 2020 al aangenomen door de raadsleden van de gemeente. Het onderzoek (raad enquête) wat nu wordt ingesteld is de zwaarste binnen de mogelijkheden van de gemeenteraad en is ook nog maar 2x eerder voorgekomen in de Provincie. Reden van het onderzoek is de onduidelijkheid over de financiële situatie waardoor gemeenten 3x extra geld moesten bijleggen om het huishoudboekje weer gezond en op orde te krijgen.

Een van de vragen die beantwoord zal moeten worden is of er genoeg financiële zekerheid is voor de toekomst van het bedrijf. Uitkomsten van het onderzoek worden niet eerder dan december van dit jaar verwacht.

Andere gemeenten
Niet alleen gemeente Súdwest-Fryslân is betrokken bij Empatec maar ook de gemeenten de Waadhoeke, De Fryske Marren, Harlingen, Terschelling en Vlieland. De uitkomsten kan invloed hebben op het voortbestaan van het tegenwoordige werkleerbedrijf welke eerder functie bood aan mensen die een beschutte werkplek nodig zijn.