Raadhuis Balk kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen

30-11-2021 BALK – Het Raadhuis in Balk kleurt vandaag en woensdag 1 december in de avond oranje. Hiermee sluit De Fryske Marren aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’. Deze campagne vraagt van 25 november tot en met 10 december aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes, met als doel het geweld te stoppen. Kenmerkend voor de campagne zijn de gebouwen die in steden over de hele wereld oranje worden uitgelicht.

Waarom Oranje?
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Met de internationale campagne Orange the World wordt hier aandacht voor gevraagd. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw is een vast onderdeel van Orange the World. In 2019 koos onze gemeente voor de Kievitsfontein in Sloten en vorig jaar werd de Lemster toer oranje verlicht. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Tot 10 december wordt in meer dan 100 landen tijdens de ’16 Days of Action’ actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hulp vragen
Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich en zijn bang niet te worden geloofd. Wethouder Irona Groeneveld vindt dat dit onderwerp zeker de aandacht verdient: “Met deelname aan Orange the world benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Vrouwen moeten zich in De Fryske Marren en overal ter wereld veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben”.

Centrum Seksueel Geweld (CSG)
De Friese gemeenten vragen in deze periode extra aandacht voor het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Eén op de acht vrouwen maakt ooit in haar leven een verkrachting mee. Dat maakt seksueel geweld tot een groot maatschappelijk probleem. Het Centrum Seksueel geweld Friesland help vrouwen (en mannen) die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding of verkrachting de hulp te geven die ze nodig hebben.

Heb jij een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? En wil je hierover praten? Neem dan contact op met het CSG. Je kunt 24/7 gratis (en anoniem) bellen met 0800 – 0188 of (anoniem) chatten via www.centrumseksueelgeweld.nl op werkdagen van 16.00 – 06.00 uur en in het weekend tussen 20.00 – 06.00 uur.