Regenachtige en sombere ochtend

30-11-2021 LEMMER – De ochtend begint nat met flinke perioden met regen. Geleidelijk wordt het vaker droog en kan in het noorden de zon doorbreken. Het wordt 7 tot 10 graden en er waait een stevige wind. Woensdag belooft een onstuimige dag te worden met vooral in het noorden veel wind. Na een regenachtige ochtend, verloopt de middag vaker droog met tussen de buien door ook ruimte voor de zon. Daarna blijft het wisselvallig, maar wordt het met 6 graden wel kouder.

Vanochtend vroeg verloopt de ochtendspits nat met perioden van regen. Zeker in een strook van west naar oost over het midden van het land kan het stevig plenzen. Vergeet je paraplu of regenkleding dus niet als je op pad gaat. Daarbij waait ook nog eens een stevige wind en dat maakt het geen pretje op de fiets. De westenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard aan de kust.

In het noorden neemt de regen al snel af en kan de zon in de loop van de ochtend soms doorbreken. In de rest van het land is het een donkergrijze en sombere novemberochtend.

Vanmiddag neemt de regen af. Zo nu en dan valt in het midden en zuiden nog wel wat regen of motregen, maar vaak blijft het gewoon droog. Daarbij blijft het grijs. In het noorden verloopt de middag zo goed als droog met zonnige momenten tussen de wolkenvelden door. De middagtemperatuur varieert van 7 graden in het noorden tot 10 in het zuiden en zuidwesten. De wind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig aan het eind van de middag. Aan zee wordt de wind vrij krachtig.

Vanavond raakt het opnieuw overal bewolkt en trekt een gebied met af en toe lichte regen of motregen vanuit het westen over het land. Vooral in het noorden kan het in de tweede helft van de avond wat harder en langer regenen.

Komende nacht is het druilerig met perioden van lichte regen en motregen. Aan het eind van de nacht gaat het vanuit het westen overal harder regenen. De nacht verloopt zeer zacht met temperaturen van 8-11 graden.

Woensdag trekt in de ochtend een regengebied over het land en plenst het af en toe flink door. De meeste regen valt precies tijdens de ochtendspits, waardoor het ondanks de lockdown wat drukker kan zijn op de weg. In de loop van de ochtend trekt de regen naar het oosten weg, maar geheel droog wordt het niet. Vanuit het westen volgen namelijk enkele nieuwe buien. Tussen de buien door is ruimte voor de zon en daarbij is de meeste zonneschijn voor het zuiden.

Het wordt onstuimig met een vrij krachtige tot krachtige westenwind boven land. Aan zee in het noorden en noordwesten wordt de wind hard tot stormachtig en is kans op zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Het wordt ’s middags een graad of 8, maar de wind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Je warme jas komt dus goed van pas en een water- en winddicht exemplaar is de beste keuze. Voor je paraplu is de wind te krachtig.

Donderdag zoekt de wind de noordwesthoek op en daarmee bereikt koudere lucht ons land. De maxima komen uit op 5-7 graden en dat is een aantal graden lager dan normaal. Het koudere weer gaat gepaard met een paar winterse buien. Daarbij is kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer.

De dagen daarna blijft het wisselvallig. Dagelijks trekken regengebieden of enkele losse winterse buien over het land, maar er zijn ook droge perioden waarin de zon doorbreekt. De maximumtemperatuur blijft rond 6 graden uitkomen. Tijdens heldere perioden met weinig wind kan de temperatuur ’s nachts bovendien tot onder het vriespunt dalen. Hou er voorlopig dus rekening mee dat het af en toe glad kan zijn en je ook je ruiten moet krabben.