Regen vanuit het zuidwesten

29-12-2021 LEMMER – Een regengebied trekt vanuit het zuidwesten over het land en daardoor is het vanmiddag kletsnat. De temperatuur loopt gedurende de dag steeds verder op met tijdens de middag 7-9 graden en vanavond 10-13 graden. Komende dagen wordt het nog zachter en komt het meerdere dagen op rij tot warmterecords. In het zuiden kan het ruim 15 graden worden! Af en toe valt regen, maar er zijn ook zonnige momenten. Na het weekend wordt het geleidelijk kouder.

Vanochtend valt af en toe motregen en overheerst de bewolking. In de tweede helft van de ochtend kan een waterig zonnetje doorbreken, maar dat is maar van korte duur. Vanuit het zuidwesten volgt namelijk dikkere bewolking en regen.

Vanmiddag trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Het gaat een aantal uur regenen en af en toe plenst het stevig door. Je paraplu komt dus goed van pas. De regen bereikt Groningen in de loop van de middag en daar kan eerst nog een waterig zonnetje doorbreken. In Zeeland wordt het aan het eind van de middag alweer grotendeels droog.

De middagtemperatuur ligt tussen 7 graden in het noordoosten en 9 in het zuidwesten. Na de passage van het regengebied loopt de temperatuur verder op, waardoor de maxima pas in de avond worden bereikt. De wind draait van zuid naar west en neemt toe van zwak naar matig tot vrij krachtig.

Vanavond trekt de regen naar Duitsland weg en in de loop van de avond klaart het vanuit het westen op. De temperatuur loopt op naar 10-13 graden. Ga je voor een avondwandeling, dan merk je dat het echt heel zacht is, ondanks de matige westenwind die er waait.

Komende nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten weer toe en stijgt de kans op wat gemiezer. De minima komen uit op 6 graden in het noorden tot 11 in het zuiden.

Morgenochtend is het bewolkt. Een gebied met lichte regen en motregen trekt daarbij over het land. De meeste regen valt in het noorden.

Morgenmiddag valt vooral in de noordelijke helft af en toe nog lichte regen of motregen, maar het is minder nat dan in de ochtend. Het weerbeeld laat veel bewolking zien, maar soms kan de zon doorbreken. Met maxima van 12 graden in het noorden tot ruim 15 in het zuiden is het recordzacht voor deze tijd van het jaar. Waarden van 15 graden zijn in deze fase van de winter zelfs nog nooit gemeten! In je regenpak is het dan ook zweten geblazen en als de zon even doorbreekt voelt het haast lenteachtig aan. Er staat en matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind krachtig.

Morgenavond kan het in het midden en noorden wat harder regenen, terwijl het in het zuiden juist op de meeste plaatsen droog blijft. Bewolking overheerst en met 12-14 graden blijft het boterzacht. In de nacht naar vrijdag komen de minima rond 12 graden uit. Het wordt op de meeste plaatsen droog en in het zuiden kan het opklaren.

Vrijdag, oudejaarsdag, blijft het extreem zacht met maxima van 13-15 graden. Daarbij overheerst de bewolking, maar af en toe breekt de zon even door. De meeste zon is voor het zuiden. De laatste dag van het jaar voelt lenteachtig aan, zeker met het zonnetje op je (olie)bol.

In de middag trekt een gebied met wat regen over het land, maar tijdens de jaarwisseling wordt het droog. Om middernacht is het nog steeds 10-12 graden, dus als je je buren gaat begroeten sta je zeker niet te verkleumen.

Zaterdag, nieuwjaarsdag, luiden we het jaar in met warmterecords. De temperatuur loopt op naar 12 graden in het noorden tot 15 in het zuiden en dat zijn waarden die op 1 januari nog nooit gemeten zijn. Op de meeste plaatsen blijft het droog en met zonnige perioden erbij is het heerlijk weer.

Ook zondag is het nog uitzonderlijk zacht met temperaturen van 12-14 graden. In tegenstelling tot zaterdag, houden we het zondag niet droog. Er zijn namelijk perioden met regen en af en toe plenst het stevig door. Een stevige westenwind maakt het voor het gevoel bovendien iets frisser dan de voorgaande dagen.

De dagen daarna komt de winter met betere voornemens en wordt het duidelijk minder zacht. De maxima komen halverwege de week rond 7 graden uit en dat is net iets hoger dan de gebruikelijke 5-6 graden begin januari. Het is wisselvallig met dagelijks kans op buien, maar ook genoeg droge perioden met wat zon.