Regenachtig, gladheid door ijzel

15-02-2021 LEMMER – Er zijn perioden met regen en daarbij is het vooral in het noorden en oosten spekglad door IJZEL. Geleidelijk loopt de temperatuur op en in de middag verdwijnt de gladheid. Het wordt 2-6 graden, maar de stevige wind maakt het waterkoud. Komende dagen is het nog zachter met 7-12 graden. Daarbij is dagelijks kans op wat regen. Komend weekend barst de lente los.

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wegdektemperatuur ligt in het noorden, midden en oosten op verschillende plaatsen onder het vriespunt. Daardoor is het verraderlijk glad door IJZEL en geldt code rood. Stel je reis zo mogelijk uit!

Gedurende de ochtend loopt de temperatuur vanuit het zuidwesten langzaam op en komt de wegdektemperatuur op steeds meer plaatsen boven het vriespunt uit. In het noorden en oosten blijft het nog de hele ochtend glad.

Ook wanneer de ijzel voorbij is, kan het nog glad zijn. Door de regen worden de sneeuwresten die nog in woonstraten en op stoepen liggen papperig, wat het extra glad maakt.

Vanmiddag blijft het bewolkt, nevelig en eerst nog regenachtig. In het noordoosten en oosten is in de eerste uren van de middag kans op gladheid door ijzel. In de rest van het land is dan geen sprake meer van gladheid. In Groningen verdwijnt de gladheid door ijzel als laatste en dat gebeurt waarschijnlijk halverwege de middag. Wel kan het plaatselijk nog glad zijn door papperige sneeuwresten. Geleidelijk trekt de regen naar Duitsland weg en wordt het overwegend droog.

De temperatuur loopt steeds verder op en aan het eind van de middag is het 2 graden in Groningen tot 6 in Zeeland. De wind is matig en draait van zuid naar zuidwest. Aan zee waait het vrij krachtig tot krachtig. De stevige wind in combinatie met de regen maken het waterkoud.

Vanavond is het droog en heeft bewolking de overhand. Regionaal kan het nevelig of mistig worden. Waar het kort opklaart kan het glad worden door opvriezing. Komende nacht trekt een gebied met af en toe lichte regen of motregen vanuit het zuidwesten over het land. Veel stelt de regen niet voor. De minima komen uit op 2 graden in het noordoosten tot 5 in het zuidwesten.

Morgenochtend blijft het droog en breekt vanuit het zuidwesten een waterig zonnetje door. De meeste zon is voor het zuidoosten. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen langzaam toe, maar in het oosten is de zon nog tot het einde van de middag te zien. In het uiterste westen en noordwesten stijgt de kans op regen. Elders verloopt de middag droog.

Een stevige zuidenwind blaast zachte lucht naar ons land. Het wordt 7 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. In Zuid-Limburg kan het zelfs 12 graden worden. Daarmee is het een stuk zachter dan de afgelopen week en is het ook zachter dan normaal. Maxima van 6-7 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Het waait matig en aan zee vrij krachtig.

Morgenavond trekt een regengebied over het land. Aan het eind van de avond en in de nacht naar woensdag trekt de regen alweer naar Duitsland weg. Geheel droog wordt het nog niet, want vanuit het westen volgen enkele nieuwe buien. De temperatuur daalt naar 4-6 graden.

Woensdag zijn er wolkenvelden en kan af en toe de zon schijnen. Op een enkele bui na blijft het droog. In de loop van de nacht neemt in het noordwesten de kans op wat lichte regen of motregen toe. Met 7 graden op de Wadden tot 11 in het zuiden is het zacht.

Donderdag laat het weerbeeld veel bewolking zien en is de kans op regen groot. Het wordt 9-12 graden en de wind waait stevig door.

Vrijdag krijgen we meer zon en minder regen dan donderdag. Op veel plaatsen blijft het droog en kan vooral in de ochtend de zon schijnen. Het kwik loopt op naar 8-11 graden.

Komend weekend barst de lente los. Het wordt droog en vooral op zondag is er veel zon. De maxima komen uit op bijzonder hoge waarden voor de tijd van het jaar met 12-16 graden op zaterdag en maar liefst 14-18 graden op zondag. Daarmee is het bijna 30 graden warmer dan afgelopen week! Ook na het weekend blijft het lenteachtig met veel zon en maxima van ruim 15 graden.