Rode kleur op Europese kaart zorgt voor minder toerisme

27-07-2021 LEMMER – Waar er in 2019 nog bijna 1,5 miljoen toeristen in Friesland waren, is het dit jaar wel anders. Men gaat er nu vanuit dat er maximaal 485.000 bezoekers mogen worden verwelkomt in Friesland. De verwachting werd uitgesproken door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

De inkomsten in de branche gaan dan ook dramatisch naar beneden. Waar het in 2019 nog een slordige 1 miljard euro opbracht kan men dit jaar nog rekenen op een kleine 260 miljoen euro. Dat Nederland op de Europese kaart rood gekleurd is helpt ook niet mee. Zo trof Duitsland extra maatregelen in verband met het grote aantal besmettingen in Nederland.

Ook blijkt dat de Britten een bezoek aan Nederland niet meer zien zitten. België lijkt zich het minste aan te trekken van de rode kleur van Nederland. De uitgaven in de horeca van buitenlandse (zakelijke) bezoekers in ons land liggen daardoor fors lager dan in het verleden. Nederlanders zelf blijven wel in eigen land op vakantie gaan als is daar ook een vermindering van 15 procent te zien.