Ruim 1200 handen helpen afval opruimen tijdens Himmelwike

12-03-2021 LEMMER – De jaarlijkse zwerfafvalactie in Fryslân. Een week lang afval opruimen op plekken waar dat helemaal niet hoort. Van maandag 8 maart tot en met vrijdag 12 maart was het weer zover! Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak hielpen ruim 600 basisschoolleerlingen van vijf scholen uit De Fryske Marren mee. Gewapend met prikstokken, vuilniszakken en handschoenen werd er behoorlijk wat zwerfafval opgeruimd. Vanwege het coronavirus werd de Himmelwike dit jaar op een aangepaste manier georganiseerd, zodat het voor iedereen veilig is.

Wethouder haalt afval op bij OBS Trijegeaster Honk
Op vrijdag 12 maart haalde wethouder Irona Groeneveld het opgeruimde afval op bij OBS Trijegeaster Honk in Ouwsterhaule. Tijdens haar bezoek werd de schoolkinderen op het schoolplein – op gepaste afstand en met inachtneming van de coronamaatregelen – meer verteld over afval en afvalinzameling. En ook over het belang van het goed scheiden van afval. Op die manier kun je afval weer als grondstoffen hergebruiken voor nieuwe producten. Zoals het gerecyclede speelgoed dat de wethouder meebracht.

Over de Himmelwike
Eén keer in het jaar vindt de ‘Himmelwike’ plaats. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden en ontvangen dan een lespakket. Daarnaast kunnen zij meedoen om zwerfafval op te ruimen in de omgeving van de school. Dit jaar deden de volgende scholen mee: It Haskerfjild en PCB Dr. Wumkesskoalle in Joure, Daltonschool St. Jozef in Lemmer, OBS De Ynset in Rottum en OBS Trijegeaster Honk in Ouwsterhaule.

Het doel van deze actie is onder andere bewustwording van zwerfaval en wat ze hieraan kunnen doen. De prikstokken, vuilniszakken en handschoenen worden door gemeente De Fryske Marren beschikbaar gesteld. De Himmelwike in De Fryske Marren wordt mede ondersteund door informatiecentrum Mar & Klif, afdeling Groen Doen, in Oudemirdum.