Schrijfster Tirza Kingma uit Joure debuteert met roman

22-05-2021 JOURE – Dinsdag 25 mei debuteert Tirza Kingma uit Joure met Het kan niet altijd zomer zijn. Een vlot geschreven roman over de zoektocht naar jezelf en luisteren naar je hart die uitgegeven wordt door Paris Books.

In Het kan niet altijd zomer zijn is Venna Verduin een gestreste werkende moeder die in haar zoektocht naar rust en ontspanning de realiteit soms uit het oog verliest. Haar sokken opgerold en op kleur gesorteerd in de kledingkast leggen en mediteren moeten haar van de ondergang redden, alleen heeft ze daar in het echte leven geen tijd voor. Wat wil ik? vraagt ze zich af als haar man Daan niet meer tegen haar praat, ze verliefd is op een collega en zenuwen voelt voor alles. Als ze een oplossing heeft bedacht om uit de ratrace te stappen, stuurt Daan haar naar het strand. Alleen. Vindt Venna de moed haar plan door te zetten en haar droom te verwezenlijken?  

Inspiratie
In een wereld waarin alles sneller en meer lijkt te moeten, is het soms goed even stil te staan. De vraag die Venna probeert te beantwoorden – Wat wil ik? – herkent Kingma wel. ‘Ik werkte jaren als marketing- en communicatiemedewerker in het onderwijs. Met opgroeiende kinderen thuis was dat al een uitdaging op zich. Op een gegeven moment werd ik gevraagd decaan te worden op de middelbare school waar ik werkte, maar in die functie kwam ik mezelf tegen. Ik miste ook de creativiteit die ik in mijn vorige baan zo goed kwijt kon. Uiteindelijk nam ik ontslag, waarna we als gezin drie maanden op reis gingen. Toen we weer thuis waren kreeg ik de vraag wat ik wilde gaan doen in het leven. Ik kwam erachter dat de droom om een boek te schrijven al jaren sudderde en het leek me mooi om mijn ervaringen als decaan en waar ik tegenaan liep in een roman te verwerken.’ 

Schrijfopleiding
In 2016 startte Kingma met de schrijfopleiding Romans en korte verhalen schrijven bij De Schrijversacademie. Later heeft ze een jaar met een schrijfcoach samengewerkt. ‘Het schrijven van een roman was echt anders dan het schrijven van teksten voor brochures en een website. Sinds ik mijn droom voor dit boek serieus nam zijn we vijf jaar verder. Mijn dochter vroeg laatst of ik het boek ook geschreven had als ik van tevoren had geweten dat het zo’n lang traject was geworden. Soms is het beter niet alles van tevoren te weten. Ik genoot enorm van het schrijven en het proces dat mijn manuscript uiteindelijk een boek is geworden. Tussendoor was het soms doorbijten, maar ik ben hartstikke blij met het resultaat.’ 

Het kan niet altijd zomer zijn is vanaf 25 mei bij alle boekhandels te bestellen. The Read Shop Holtrop heeft een stapel in de winkel liggen. Je kunt het boek ook persoonlijk bij Kingma bestellen via haar website: www.tirzakingma.nl.