Stevige wind met aantal felle buien

08-08-2021 LEMMER – Enkele felle buien trekken over het land. Er is vrij veel bewolking aanwezig, maar de zon breekt steeds vaker door. Vanmiddag zijn er stapelwolken en zonnige momenten. Ook komen opnieuw regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Het waait stevig met een matige tot harde zuidwester. Aan zee is kans op zware windstoten. Met 19-21 graden is het vrij koel. Morgen en dinsdag blijft het wisselvallig met 20-22 graden. Vanaf woensdag wordt het droger, zonniger en regionaal zomers warm.

Vanochtend trekken nog enkele buien in noordoostelijke richting over het land. Het zuidoosten kan rekenen op een grotendeels droge start van de dag. In de loop van de ochtend wordt het ook elders tijdelijk droger. De zon heeft veel concurrentie van de bewolking, maar weet steeds vaker door te breken. De stevige wind maakt het wisselvallige plaatje compleet. Landinwaarts staat een matige tot vrij krachtige wind. In de kustprovincies waait het vrij krachtig tot hard. Op de stranden is kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Tegen het middaguur ontstaan stapelwolken en kunnen opnieuw enkele buien tot ontwikkeling komen.

Vanmiddag is het eerst op enkele buien na vaak droog met een afwisseling van stapelwolken en zonnige momenten. Geleidelijk groeien de stapelwolken uit tot enkele felle buien en ook vanuit België trekken buien ons land binnen. Bij deze buien is kans op onweer en hagel. Soms kan het even flink plenzen, maar door de stevige wind trekken de buien ook vrij snel weer verder. De zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig en tijdens buien kan het tijdelijk even wat harder waaien. De meeste wind is weggelegd voor de kustgebieden en daar staat een krachtige tot harde zuidwester met kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Met 19 graden in het westen tot 21 graden in het oosten is het vrij koel. Door de wind voelt het ook tijdens droge en vrij zonnige perioden fris aan.

Vanavond blijft het nog een tijd onstuimig en de felle buien trekken grofweg van zuidwest naar noordoost over het land. Daarbij kan het onweren en hagelen. Vanuit het zuidwesten klaart het vervolgens op en de buiigheid neemt af. Later in de avond gaat het iets minder hard waaien, maar de wind blijft wel duidelijk aanwezig. Landinwaarts wordt de wind matig, in de kuststreek staat nog een (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Vannacht heeft de noordelijke helft van het land als laatste nog met enkele felle buien te maken. In het zuiden en midden is het op een enkele bui na zo goed als droog met naast wolkenvelden ook ruimte voor opklaringen. Het koelt uiteindelijk af naar 13 tot 15 graden.

Morgenochtend is het eerst overwegend droog met vooral in het midden en noorden nog wat ruimte voor de zon. Vanuit het zuidwesten raakt het vervolgens op steeds meer plaatsen bewolkt en een gebied met buien trekt noordoostwaarts over het land. Daarbij kan het soms langere tijd aaneengesloten regenen. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht. Aan zee kan het nog vrij krachtig waaien.

Morgenmiddag is het vaak bewolkt en het gebied met buien trekt noordoostwaarts over het land. Daarachter volgen opklaringen en op steeds meer plaatsen breekt de zon door. Volledig droog wordt het niet, want met name landinwaarts kunnen later in de middag weer enkele felle buien tot ontwikkeling komen. Bij deze buien is ook kans op onweer en hagel. De temperaturen lopen sterk uiteen. Tijdens regenachtige en bewolkte perioden wordt het niet warmer dan een graad of 16. Wanneer de zon een tijdje schijnt, kan de temperatuur oplopen naar 19 tot plaatselijk 21 graden. Net als zondag waait het daarbij stevig. De zuidwestenwind is matig tot krachtig. Aan zee kan het soms hard waaien met kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

Morgenavond vallen met name in de zuidoostelijke helft van het land nog enkele felle buien met onweer en hagel, maar geleidelijk trekken deze weg en doven ze uit. Het klaart op en de zon kan nog even schijnen totdat ze ondergaat rond kwart over negen. Tijdens de nacht naar dinsdag komt de minimumtemperatuur uit op 13-15.

Dinsdag is waarschijnlijk de laatste dag dat we met een wisselvallig weertype te maken hebben. Naast een mix van zon en wolken vallen verspreid over het land nog enkele buien. Vooral in het noorden is daarbij ook kans op onweer. In vergelijking met de voorgaande dagen waait het minder hard en de zuidwestenwind is vaak matig. De temperatuur stijgt naar 20 tot plaatselijk 22 graden. Wanneer je tijdens droge perioden in de zon en uit de wind zit is het prima zomerweer.

Woensdag komen we qua weer in rustiger vaarwater terecht. De dag verloopt overwegend droog en de zon schijnt geregeld. Wanneer de zon een tijdje uitbundig schijnt, warmt het snel op en langs de oostgrens stijgt het kwik richting 25 graden. Ook elders is het met 22-24 graden heerlijk buitenweer om van het zonnetje te genieten! Wind staat er nauwelijks en de zuidwestenwind is hooguit matig van kracht.

Ook donderdag is het droog, vrij zonnig en rustig zomerweer. De temperatuur valt zelfs nog een stukje hoger uit en regionaal kan het zomers warm worden met maxima rond 25 graden. De dagen daarna blijft kans op zomers weer met temperaturen rond 25 graden, maar de onzekerheid in de weersverwachting neemt in de aanloop naar het weekend toe. Een verandering van de windrichting of een aantal buien kunnen de temperatuur weer een fractie lager doen uitvallen.