Toenemend verkeer op fietspaden gevaarlijk

29-07-2021 LEMMER – De ANWB, Fietsersbond en NTFU roepen op tot een betere regelgeving op de fietspaden. Overvolle fietspaden leiden tot steeds meer ongelukken. Niet alleen zijn er meer mensen onderweg maar ook het verschil in de snelheid waarmee men zich verplaatst wordt steeds groter. Verschillende belangenverenigingen kan het zo niet langer.

Zo zouden binnen de bebouwde kom elektrische voertuigen prima samengaan met het autoverkeer. De maximale snelheid voor voertuigen zou dan kunnen worden aangepast naar bijvoorbeeld 30 kilometer per uur in plaats van 50 kilometer per uur. Racefietsers moeten ook rekening houden met het overige fietsverkeer en niet naast elkaar gaan rijden maar achter elkaar aan. ook zou een fietsbel verplichting kunnen helpen.

De huidige paden zijn niet gebouwd op de verschillende verkeerstromen. De paden zijn simpelweg niet breed genoeg om al het fietsverkeer te verwerken. In Nederland is een opwaartse beweging te zien onder de fietsers. In de afgelopen 10 jaar is het verkeer met ruik 10% toegenomen. Dit brengt ook gevaar met zich mee wat resulteert in 350.000 ongevallen per jaar met letsel.

Uit onderzoek blijkt dat zestigplussers daarbij veel vaker het slachtoffer zijn dan jongeren. Van de 200 fietsers die jaarlijks overlijden is 70 procent ouder dan 60.